Svet
36 ogledov

Novi množični pokoli v Siriji

Napad v Siriji EPA
V kraju Daraja, nedaleč od sirske prestolnice Damask, so po navedbah opozicijskih aktivistov odkrili več kot 200 trupel. Šlo naj bi za žrtve množičnega pokola, ki so ga zagrešile režimske sile. Samo v Siriji naj bi bilo sicer v soboto ubitih najmanj 370 ljudi.

Aktivisti so na spletu objavili video posnetek iz Daraje, na katerem je videti številna trupla, nagrmadena v eni od tamkajšnjih mošej. Večino naj bi režimski vojaki, ki so izvajali racije od hiše do hiše, ustrelili v glavo ali prsi. Nekatere naj bi ubili ostrostrelci. Teh navedb zaenkrat ni bilo mogoče neodvisno potrditi.

Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu je pred tem poročal o najdbi 120 trupel, aktivisti na terenu pa trdijo, da jih je občutno več, najmanj 200. Observatorij je še sporočil, da je bilo v Siriji v soboto skupno ubitih več kot 370 ljudi.

Sirska državna televizija je - ne da bi ob tem kakorkoli komentirala navedbe opozicije - medtem poročala, da so vladne sile v soboto po več dneh silovitega obstreljevanja vdrle v Darajo in izvajajo racije, katerih namen je kraj "očistiti terorističnih ostankov".

Sirijo je medtem zapustil senegalski general Babacar Gaye, ki je v zadnjem mesecu pred zaključkom vodil opazovalno misijo Združenih narodov v Siriji. Odhod generala pomeni tudi dejanski konec misije, potem ko Varnostni svet ZN minuli teden ni odobril njenega podaljšanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.