Šport
15 ogledov

Opravičilo za podporo temnopoltim

Tommie Smith EPA
Peter Norman je na OI v Ciudad de Mexicu leta 1968 stal z značko v podporo gibanju Black Power in si prislužil ogorčenje domačih medijev in športnih uradnikov. Šele slabih šest let po smrti pa je dočakal opravičilo avstralskega parlamenta.

Avstralski parlament se je opravičil pokojnemu atletu Petru Normanu, ki je na zmagovalnem odru na olimpijskih igrah (OI) v Ciudad de Mexicu leta 1968 stal z značko v podporo gibanju Black Power za pravice temnopoltim, ko je osvojil srebro na 200 metrov. Tedaj sta Američana, prvouvrščeni Tommie Smith in tretjeuvrščeni John Carlos, dvignila v zrak pesti v črnih rokavicah.

S tem sta med igranjem ameriške himne opozorila na rasno diskriminacijo v ZDA. Smith in Carlos sta morala nemudoma zapustiti OI, saj ju je Ameriški olimpijski komite (USOC) pod pritiskom Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) izključil z iger, Normana pa je Mok resno opozoril, vendar je lahko z avstralskim moštvom v Mehiki ostal do konca OI.

S tem pa so se težave za belopoltega avstralskega sprinterja šele začele. Čeprav je v Mehiki srebro osvojil z avstralskim rekordom (20,06 sekunde), ki velja še danes, ni bil izbran v olimpijsko reprezentanco svoje domovine štiri leta pozneje, ko so bile igre v Münchnu. Norman je zaradi tega pozneje končal svojo atletsko kariero.

"Preprosta in pogumna gesta, ko si je v znak podpore pripel značko, je bila vzrok za preganjanje Normana s strani avstralskih medijev in športnih uradnikov, ki so se odločili, da ne bo nikdar več član avstralske reprezentance," je dejal poslanec John Alexander na zasedanju parlamenta v Canberri, ko so izrekli opravičilo.

Norman je v 65. letu starosti umrl 3. oktobra 2006, na seji parlamenta pa sta bila njegova 91-letna mati Thelma in sestra Elaine Ambler. "Mislim, da je opravičilo prišlo prepozno. Sodim, da je bil prizadet zaradi vsega, kar je pozneje sprožilo njegovo pogumno dejanje, in se ni nikoli opomogel," je v izjavi za avstralski radio dejal Carlos.

Komentarjev 1
  • esim 15:18 21.avgust 2012.

    ** Vaš komentar smo odstranili, ker ste kršili naš kodeks komentiranja. Uredništvo zurnal24.si **