Slovenija
42 ogledov

Družba v stečaj, brez dela še 26 delavcev

razno 13.06.13. delavci, gradbinci, gradbenistvo, fizicno delo, foto: igor kovac Igor Kovačič
Z razglasitvijo stečaja novomeške gradbene družbe so se strinjali vsi deležniki, tudi zaposleni, uprava in nadzorni svet.

V prihodnjih dneh bodo zaposleni - gre večinoma za režijske delavce, ki so še ostali v podjetju - dobili odločbe s 15-dnevnim odpovednim rokom. 

"Z novo upravo in nadzornim svetom je bil pretekli mesec lastnikom končno omogočen jasen vpogled v poslovno in finančno stanje družbe," pojasnjujejo v Begradu.

Uprava je nato pripravila načrt finančnega prestrukturiranja, kjer pa je po temeljiti analizi možnih rešitev ugotovila, da družbe ni mogoče finančno prestrukturirati tako, da bi znova postala plačilno sposobna.

"Ugotovili smo, da ne obstaja najmanj 50-odstotna verjetnost, da bo mogoče uspešno finančno prestrukturirati družbo tako, da bi znova postala kratkoročno in dolgoročno plačilno sposobna. Na podlagi ugotovljenega sem podal tudi predlog za začetek stečajnega postopka, s katerim so se strinjali delavci, lastniki in nadzorni svet," je povedal Igor Vesel, član uprave Begrada. 

"Za stečaj krive prejšnje uprave"

Družbo so čez rob prepada pahnile pretekle neučinkovite managerske strukture, ki lastnikom in upnikom niso omogočale vpogleda v podjetje, da bi lahko pravočasno pričeli s sanacijo, poudarjajo v podjetju.

Ključne težave družbe pa so bile po njihovih ocenah tudi likvidnostni izpadi na nekaterih projektih zaradi neplačil investitorjev, huda konkurenca za pridobitev poslov, splošna recesija na področju gradbeništva ter sprememba pogojev na področju pridobivanja garancij.

Delavci: S stečajem se strinjamo, a smo razočarani

Delavci družbe, ki so bili vključeni v začetek stečajnega procesa vključeni, so sporočili, da se s postopkom strinjajo, a da so razočarani. "Delavci stečaja nismo zlahka sprejeli, razočaranje je bilo precejšnje, saj smo upali, da bo družbo lastnikom in upravi uspelo sanirati. Na koncu je bilo žal ugotovljeno, da je stečaj najbolj učinkovita rešitev za poplačilo dolgov, s katero smo se tudi strinjali, med drugim zato, da čim prej uredimo še izplačilo zapadlih plač za mesec avgust in september," je povedal Elvis Kocjan, predstavnik delavcev in podpredsednik nadzornega sveta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.