Slovenija
29 ogledov

“Država je zamočila, zato mora zadevo tudi urediti”

dohodnina zurnal
Zavezancem ne bo treba podati ugovorov, Durs mora poslati nove informativne izračune.

Minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant je generalnega direktorja Davčne uprave Republike Slovenije (Durs) pozval, naj napako, ki jo je storila država z izdajo več kot 8.000 napačnih informativnih izračunov dohodnine, Durs popravi tako, da zavezancem takoj pošlje nove, pravilne informativne izračune, tako da davčni zavezanci ne bodo imeli nobenega dela. Na ta način bi po besedah ministra Viranta izračunu prihranili leto dni časa.

Dve možni rešitvi

V. d. generalnega direktorja davčne uprave Tomaž Perše je predstavil dve možni rešitvi. Po prvi bi davčnim zavezancem po njegovih besedah posredovali nove informativne izračune, a bo to glede na postavljene roke zelo težko izvesti. Druga tranša informativnih izračunov dohodnine je namreč predvidena za 3. maj, zato jo bo zelo težko ujeti, je povedal. Skladno s tem bodo preverili, koliko časa in denarja bi jih stala ta rešitev.

Po drugi možni rešitvi pa bi medtem Durs davčnim zavezancem poslal predizpolnjen ugovor, ki bi ga pregledali, podpisali, uveljavljali še morebitne druge olajšave, denimo za vzdrževane družinske člane, in ga s predplačano kuverto poslali nazaj na Durs.

Pri reševanju nastalega položaja gre za pomembno sporočilo, je na koncu še menil Virant. "Do poštenih davčnih zavezancev je davčna uprava - kot javna uprava na sploh - prijazen in učinkovit servis, do davčnih utajevalcev pa mora biti ostra kot britev," je poudaril.

Komentarjev 1
  • dragec 11:59 15.april 2013.

    Spet se lažemo, prejšnji teden DURS sporoča, da ni napake, zdaj, da so napake - KDO KOGA LAŽE IN IMAM PRAV, KO TRDIM A JE TO SKUP NESPOSOBNE BIROKRATSKE BAGRE