Slovenija
107 ogledov

Država bo poplačala nekdanje varčevalce Ljubljanske banke

banka NLB Saša Despot
Vlada je danes potrdila predlog zakona za poplačilo še nepoplačanih deviznih varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke v Sarajevu in Zagrebu, za kar bo po ocenah namenila 385 milijonov evrov. Varčevalci bodo zahtevke lahko vlagali od decembra letos, prva izplačila je pričakovati v letu 2016.

Vlada je predlog zakon sprejela v okviru implementacije sodbe velikega senata Evropskega sodišča za človekove pravice, ki je Sloveniji v zadevi Ališić in drugi zoper države naslednice SFRJ v pilotni sodbi 16. julija lani naložil, da mora zaradi kršitve človekovih pravic poplačati še nepoplačane varčevalce podružnic LB v Sarajevu in Zagrebu. Za sprejetje vseh ukrepov, ki bodo omogočili plačilo starih deviznih vlog, vključno s spremembami zakonodaje, ji je dal leto dni časa.

V predlogu zakona, ki ga mora do 16. julija sprejeti državni zbor, so določeni verifikacijski mehanizem zahtevkov in izhodišča za obrestovanje starih deviznih vlog.

Državna sekretarka na finančnem ministrstvu Irena Sodin je po seji vlade povedala, da bodo še nepoplačani devizni varčevalci in njihovi dediči lahko zahtevke vložili od 1. decembra letos do konca leta 2017. Po njenih besedah so se za dvoletno obdobje odločili zaradi zapletenosti in velikega števila zadev, saj gre za okoli 300.000 vlog.

Rok za odločanje bo tri mesece od prejema popolne vloge, izplačilo pa bo opravljeno 30. dan po pravnomočnosti odločbe. Na odločitev se bo mogoče pritožiti, sodno varstvo pa bo zagotovljeno z možnostjo vložitve tožbe na upravno sodišče.

Slovenija bo po ocenah za izplačila namenila 385 milijonov evrov. To obsega 257 milijonov evrov neizplačanih glavnic, obresti do konca letošnjega leta ter administrativne in druge stroške.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.