Slovenija
59 ogledov

Država bo še ob nekaj tisočakov, da bo vojak pod kontrolo

Privedba Petrovčiča na sodišče zurnal24.si
Vojaka, ki je hladnokrvno ustrelil policista, neuradno ponoči z oči ne spustita dva, podnevi pa trije pravosodni policisti.

Dušan Petrovčič, vojak, ki ga je v sredo v pripor poslal ljubljanski preiskovalni sodnik zaradi streljanja na policista, je po naših informacijah, polno zaposlil vsaj še dva dodatna pravosodna policista iz mariborskih zaporov.

Petrovčič namreč pripor prestaja na oddelku za forenzično psihiatrijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor, kjer pripornike in ostale obsojence z duševnimi ter podobnimi težavami praviloma varujeta po dva pravosodna policista podnevi in eden ponoči.

Dodatni stroški?

Naši sogovorniki, poznavalci razmer v slovenskih zaporih, kjer že leta državo oziroma vsakokratno vlado opozarjajo, da je po vseh zaporih zaposlenih absolutno premalo pravosodnih policistov, ob tem da postajajo obsojenci vse bolj zahtevni, odkrito dvomijo v to, da Petrovčič res sodi na psihiatrijo namesto v pripor v ljubljanskih zaporih. 

Nekdanji in tudi trenutni pravosodni policisti so namreč po grobem izračunu, koliko bo država morala nameniti za mesečno plačo vsakega dodatnega pravosodnega policista, ki na psihiatriji pazi na Petrovčiča, prišli na skoraj šest tisoč evrov. "Približno tolikšna vsota denarja naj bi, neuradno, torej šla samo zato, ker je sodišče presodilo, da zaradi domnevnih duševnih težav, podobnih agresivnih izpadov in besnenj Petrovčič sodi na psihiatrijo in ne v zapor, kjer se pripor prestaja običajno," so do te odločitve kritični pravosodni policisti, ki ne želijo biti imenovani. Ob tem pa izpostavljajo, da sicer v trenutni situaciji, ko vlada varčuje na vse pretege, tudi v mariborskih zaporih (enako kot v drugih zaporih po državi) že tako močno primanjkuje pravosodnih policistov. Po novem pa ostajajo še brez vsaj dveh dnevno, ki hodita varovati Petrovčiča.

Kdo je potrdil težave?

Na ljubljanskem okrožnem sodišču, kjer so odredili Petrovčičevo bivanje na psihiatriji, smo prosili za pojasnilo, ali je preiskovalni sodnik pridobil ustrezno mnenje psihiatra, ki je sodišču svetoval naj za Petrovčiča odredi raje psihiatrijo kot bivanje v zaporu. Predvidoma v začetku prihodnjega tedna tako pričakujemo njihove odgovore o tem, na podlagi česa so zanj odredili prestajanje pripora na psihiatriji, kaj vse so upoštevali oziroma kdo točno je ocenil, da je Petrovčič zaradi svojega obnašanja in ostalih težav prenevaren za bivanje v zaporu. Tožilstvo je namreč sodišču prvič predlagalo naj zanj odredi pshiatrični pregled šele ob Petrovčičevemu zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom sredi tega tedna.

Za enako pojasnilo smo prosili tudi Upravo za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS), pristojno za zapore po državi. Odgovore bodo prav tako posredovali v začetku naslednjega tedna, skupaj z izračuni morebitnih dodatnih stroškov dela dodatnih pravosodnih policistov, ki na psihiatriji poostreno nadzirajo Petrovčiča, za kar smo prav tako zaprosili.

Komentarjev 4
  • maresem 07:53 30.avgust 2014.

    Ko bi vsaj pojedel prave tablete.... in to še preden je ubil nedolžno žrtev!

  • Žurnalček 07:45 30.avgust 2014.

    Zakaj ga niste ubil ob aretaciji ? To marsikomu ni jasno !!!!!!!

  • joža 20:54 29.avgust 2014.

    Naj jih poje. Samo da da mir. Tudi ti zanj plačuješ davke. Upam!!!