Slovenija
112 ogledov

Država bo vojaku plačala preko 7 tisočakov odškodnine

slovenska vojska Saša Despot
Pripadnik Slovenske vojske je tožil državo zato, ker mu na misiji ni bil omogočen tedensko enega dneva počitka. Takšnih primerov na sodišču še več sto.

V sodnem postopku člana Sindikata vojske Sloveije za 6-mesečno misijo na Kosovu izpred petih let se je izkazalo, da narava misij ne omogoča tedensko prostega dne,” pravijo pri omenjenem sindikatu in dodajajo, da je bila v preteklih dneh dobljena prva odškodninska tožba zaradi omenjene problematike.

Država mu bo po pravnomočnosti sodbe dolžna krepko preko 7.000 evrov, so zadovoljni pri sindikatu in dodajajo, da je na delovnem sodišču podobnih odškodninskih tožb v pravdnem postopku še več sto.

Kot izhaja iz izseka sodbe, narava mednarodnih operacij in misij obrambnega ministrstva ne razbremeni obveznosti plačila nadomestila za neizkoriščeni tedenski počitek.

Kot poudarjajo v sindikatu, so Generalštabu Slovenske vojske in obrambnemu ministrstvu že večkrat ponudili rešitev te problematike s kolektivno pogodbo. Vendar pa pristojni po njihovih navedbah vztrajajo, da pripadniki Slovenske vojske pravice do kolektivne pogodbe nimajo.

Komentarjev 4
  • Jagijagi1 13:03 28.april 2015.

    To je možno samo v slovenski vojski!

  • Žurnalček 12:42 28.april 2015.

    Nekaj tu ni jasno . Ali je s sodbo dobil plačane dneve - nadure , ki jih je opravil , ko bi moral biti prost , ali pa je teh 7000 € samo odškodnina za nepočitek , ki mu po ...prikaži več zakonu pripada. Ker osel ma OM , pa misli , da lahko vojak dela , kot se nekomu v pisarni na OM v LJ čefne

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:10 28.april 2015.

    A če bi bla kolektivna pogodba bi pa lahko bili brez počitka? MIslm sindikati včasih res samovoljno delujejo.