Slovenija
23 ogledov

Država je dala zastonj, občina pobira 22 tisoč evrov

Teš 6 Gregor Katič Andrej Pečjak je kritičen do Slovenije, saj meni, da bi morala vlagati v zelene tehnologije, ne pa, da smo skoraj milijardo in pol evrov vložili v Teš 6.
Država dolga leta od parcele, ki jo uporablja Termoelektrarna Šoštanj ni imela nič. Nato jo je podarila občini, ta pa z njo služi po 22 tisoč evrov na mesec.

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov je bil dolga leta lastnik dobrih 13 tisoč kvadratnih metrov velikega zemljišča, na katerem Termoelektrarna Šoštanj (Teš) skladišči premog. V vsem tem času sklad "ni imel sklenjenih pogodb in zato iz tega naslova tudi ni pridobil nobenih dohodkov". 

Marca lani so parcelo brezplačno prenesli na Mestno občino Velenje, ki pa je precej bolj podjetna. Tešu samo za to zemljišče računajo 22 tisoč evrov na mesec, kar na leto znese več kot četrt milijona evrov. 

Naveza SD, v zahvalo pa še služba?

Takrat je bil direktor Teša Peter Dermol, član SD, župan pa Bojan Kontič, SD. Dermola so novembra kot direktorja razrešili, Kontič pa ga je kot poklicnega župana junija letos zaposlil na občini. Da je izpraznil mesto zanj, je razrešil Franca Žerdina, ki pa je funkcijo podžupana za razliko od Dermola opravljal nepoklicno. 

Termoelektrarna je zlata jama za občino 

To sicer ni edina nepremičnina, ki jo občina Velenje oddaja Tešu. Za šest nepremičnin vsak mesec dobi dobrih 37.500 evrov, najemnina pa znaša 20 evrov za kvadratni meter na leto. Poleg tega Teš plačuje uporabnino tudi za zemljišča, za katera nimajo sklenjenih najemnih pogodb: vsak mesec 12.645 evrov. Termoelektrarna Šoštanj bo letos občini Velenje plačala še 2,7 milijona evrov nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč in 750 tisoč evrov odškodnine. 

Vse skupaj znese več kot štiri milijone evrov, kar je za primerjavo skoraj tretjina proračuna občine Škofljica. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • westal 06:48 22.julij 2015.

    Nikoli ne bo vse prišlo na dan. Kradejo vsi levi in desni najhujši pa so sredinski.LP

  • Milan Novak 18:51 21.julij 2015.

    Je molzna krava SD

  • Milan Novak 18:49 21.julij 2015.

    Počasi bo prišlo na dan, koliko je pokradla rdeča banda !!!