Slovenija
523 ogledov

Država je želela prodati gradove, a si je premislila

Šrajbarski grad Krško.si
Prodajo gradov je država ustavila, interesa zanje praktično ni. Zdaj si bomo prizadevali pridobiti sredstva za nujna vzdrževalna dela in celostne obnove, poudarjajo na kulturnem ministrstvu.

Država je lastnica 65 graščin, dvorcev in gradov.

Grafika | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Lani so bili za prodajo predvideni trije – Borl, Viltuš in Šrajbarski Turn – a je ministrstvo za kulturo prodajo prekinilo zaradi, kot poudarjajo, "izredno slabega zanimanja in padanja cen na dražbah."

"Ker interesa za nakup teh nepremičnin praktično ni, letos ne nameravamo nadaljevati s prodajo gradov. Prizadevali si bomo pridobiti sredstva za nujna vzdrževalna dela, dolgoročno pa sredstva za celostne obnove," so nam sporočili.

Za obnovo vsako leto 300 tisočakov

Država za vzdrževanje teh nepremičnin sicer vsako leto nameni nekaj manj kot 300 tisoč evrov.

Grafika | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Od leta 2010 je grad zaprt, v njem se ne sme dogajati nič, ker so pristojne službe ocenile, da je nevaren. Lani so na objektu potekala vzdrževalna dela, ki naj bi odpravila najnevarnejše predele na prvem dvorišču in poročni dvorani. Mi pa si zdaj prizadevamo z ministrstvom za kulturo doseči konsenz, da bi varne predele gradu lahko odprli za javnost in jih dobili v uporabo za kulturne dogodke, ki so v preteklosti na gradu že bili," pojasnjujejo v Društvu za oživitev gradu Borl.

Grafika | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Prodali le enega

V najem oddajajo tri. Pred dvema letoma je kulturnemu ministrstvu uspelo prodati Graščino Socka v občini Vojnik. Kupilo jo je podjetje Bent excellent, ki prodaja čistilna sredstva in naprave. Lastnik družbe Jože Resman si želi, da bi v pritličju obnovljene graščine vzpostavili gostinsko ponudbo, v nadstropju pa bi uredili razstavne prostore. Za popolno obnovo bi bilo po njegovih ocenah potrebnih najmanj milijon do dva milijona evrov.

V najem oddajajo tri

Država sicer v najem oddaja grad Jama-Predjama – zanj mora družba Postojnska jama Marjana Batagelja plačevati letno najemnino tretjino letnih prihodkov, vendar ne manj od 240 tisoč evrov. Prav tako je kulturnemu ministrstvu uspelo najti najemnika za grad Socerb – samostojni podjetnik Milan Graj zanj plačuje mesečno najemnino 800 evrov, najemnika pa so našli tudi za del pristav gradu Snežnik, ki jih družbi Elgo – Nova oddajajo za 2.755 evrov mesečno.

Komentarjev 5
  • jaki 17:31 18.marec 2015.

    dragec je kronan vosu!

  • Ronald Reagan 11:31 18.marec 2015.

    In tako se bo v ozadju spet lepo kradlo...bravo naši...

  • valerijakregar 11:27 18.marec 2015.

    na enem od forumov sem zasledila, da je privatni lastnik gradu, oče nine zidar - klemenčič od države dobil 350.000 € subvencij za obnovo le-tega !kje ste raziskovalni novinarji !