Slovenija
797 ogledov

Država lani duhovnikom plačala 1,4 milijona evrov

duhovnik Shutterstock
Država je letos za plačilo socialnih prispevkov duhovnikom verskih skupnosti namenila nekaj več kot 1,4 milijona evrov.

Od omenjenega nekaj več kot 1,4 milijona evrov, kolikor jih je država letos namenila za financiranje prispevkov duhovnikov, je največ denarja prejela Katoliška cerkev. 

To so tudi vsa sredstva, ki jih država nameni verskim skupnostim za financiranje njihove verskih dejavnosti. Druga sredstva lahko verske skupnosti dobijo preko javnih razpisov, na katerih pa morajo kandidirati enako kot vsi ostali.

Denar dobijo tudi za financiranje svojih šol

Del denarja lahko pridobijo tudi za financiranje svojih zasebnih šol, če te izpolnjujejo predpisana merila in izvajajo javni šolski program. Za zdaj ima zasebne šole, ki izvajajo javni program, le Katoliška cerkev, in sicer sedem od 17 zasebnih šol, kolikor jih imamo v Sloveniji.

Od 13,7 milijona evrov, kolikor jih je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport letos namenilo za vse zasebne šole, so katoliške zasebne šole letos prejele 9,3 milijona evrov. Od tega je največ prejel Zavod sv. Stanislava, v okviru katerega delujejo klasična škofijska gimnazija, osnovna in glasbena šola, in sicer nekaj manj kot 3,8 milijona evrov.

V. d. ravnatelja Simon Feštanj poudarja, da je denar, ki ga dobijo, namenjen za plače učiteljev in materialne stroške, medtem ko mora stroške samega vzdrževanja prostorov, elektrike, kurjave in podobno kriti ustanovitelj sam. V tem smislu so po njegovih besedah zasebne srednje šole za državo cenejše od državnih, saj mora pri slednjih vse stroške pokriti država.

Oproščeni davka od darov vernikov

Na drugi strani so verske skupnosti dolžne plačevati davke. Med drugim morajo plačevati nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč (razen za objekte, ki jim služijo za versko dejavnost) in pristojbine za vzdrževanje gozdnih cest. Davek plačajo tudi, če izvajajo dobičkonosno dejavnost, podjetja, ki jih ustanovi verska skupnost, pa so davčno izenačena z ostalimi podjetji. So pa verske skupnosti oproščene plačila davka od darov vernikov. Pri slednjem so kot pravne osebe zasebnega prava izenačene z društvi, organizacijami in zavodi.

Osnova za državno financiranje prispevkov duhovnikom verskih skupnosti predstavlja zakon o verski svobodi. Ta je ob sprejetju leta 2007 določal, da država duhovnikom krije prispevke za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje od osnove, ki je določena najmanj v višini 60 odstotkov povprečne mesečne plače, a je maja 2012 sprejeti zakon za uravnoteženje javnih financ omenjeni odstotek znižal na 48.

 

 

Komentarjev 12
  • Matjaž Rauter 13:14 23.november 2017.

    Glede na dejstvo, da je v Sloveniji cca. 1000 duhovnikov, je država plačala povprečno 117,00 EUR mesečno na duhovnika. In komu je plačala? Državnemu Zavodu za pokojninsko zavarovanje in državnemu Zavodu za zdravstveno zavarovanje. Zavistneži pa krik!

  • JohnSmith30699 08:55 15.december 2014.

    Pa saj niste resni! Toliko denarja vrženega STRAN! Ljudlje pa vedno bolj lačni! Saj saj imajo več kot dovolj denarja....Ukiniti vse ugodnosti do VSEH verskih bedarij in jih še obdavčiti vsaj toliko kot igre na srečo prokleta ...prikaži več pedo.filska mafija!

  • Pepe007 08:49 15.december 2014.

    Če vernikov ni med davkoplačevalci, potem je to narobe. Če pa so, pa je prav. Ne dvomim, da ima od duhovnikov korist več prebivalcev Slovenije, kot denimo od opernih hiš, pa je tja potrebno vložiti še več davkoplačevalskega denarja.