Slovenija
25 ogledov

Država minimalne prispevke kasira od 832 evrov, sama jih plača od 790 evrov

razno 08.05.13. denar, euro, stetje, bankovci, A bank employee counts Euro notes zurnal24.si
Država minimalne prispevke za samostojne podjetnike pobira od osnove 832 evrov, kadar jih mora, pa jih zanje plača od štirideset evrov nižje osnove.

Država minimalne prispevke za samostojne podjetnike kasira od osnove 832 evrov, kadar jih mora, pa jih zanje plača od osnove 790 evrov.

Na to nas je opozoril samostojni podjetnik, ki je bil na neplačanem očetovskem dopustu. Za ta dopust, ki v kosu traja 75 dni, oče ne dobi plačila, mu pa država plača prispevke, kot da bi imel minimalno plačo. Tudi bralec plačuje minimalne prispevke, a jih mora plačati od osnove 832 evrov, medtem ko jih država plača od 40 evrov nižje osnove. 

Razlika ni le pri samostojnih podjetnikih

Razlika pa zdaj ni več samo pri samostojnih podjetnikih, ampak tudi pri vseh, ki dejanski prejemajo minimalno plačo. Prispevke morajo namreč za izplačila po 1. marcu plačevati od 52 odstotkov povprečne plače, ne pa od minimalne plače, ki jo dejansko prejemajo. Prispevke torej plačujejo, kot bi bila njihova bruto plača 801 evrov, čeprav ni, kadar mora minimalne prispevke za njih plačati država, pa jih prav tako obračuna od dobrih deset evrov nižje osnove. 

Osnovo zvišali vsem, samo sami sebi ne

Posebne logike za takšno ureditev na ministrstvu za delo niso izpostavili, je pa takšen zakon in kot kaže, je zadnja pokojninska reforma pozabila na državo. Eden od ciljev je bil namreč, da bi vsi minimalne prispevke plačevali od 60 odstotkov povprečne plače (zdaj 924 evrov) in ne več od minimalne plače (zdaj 790,73 evra), cilj naj bi bil dosežen leta 2021, prehodna obdobja pa so za vsako skupino določena različno. Ker zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ni pomislil na državo, lahko edino ona prispevke, kdar jih na primer plačuje očetom na neplačanem očetovskem dopustu, obračuna od minimalne plače. 

grafika prispevki | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Podoben primer pri regresu: predpišejo za vse, razen zase

To sicer ni edini primer, ko država sama da manj, kot predpiše drugim. Vsi delodajalci morajo zaposlenim zagotoviti regres v višini minimalne plače, torej 790 evrov, medtem ko je država sprejela zakon, da tisti z najvišjimi plačami dobijo le sto evrov, še tisti z najnižjimi plačami pa dobijo sto evrov manj regresa kot tisti v gospodarstvu. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • zdrej 09:28 28.julij 2015.

    "Država minimalne prispevke za samostojne podjetnike pobira od osnove 832 evrov, kadar jih mora, pa jih zanje plača od štirideset evrov nižje osnove."Nerazumljivo napisano! Lahko razumemo tudi da država plača državljanom v njihov žep!!Pač FDV, ali ?

  • Papaja Popi 08:49 28.julij 2015.

    Država - mačeha in to zelo slaba.