Slovenija
35 ogledov

Država noče biti kriva za stečaj Polzele

sslovenija 19.03.14. Polzela, tgovina nogavic,foto: gregor katic Gregor Katič
Vlada je pripravljena slab milijon evrov dolgov do tovarne nogavic Polzela pretvoriti v kapital in tako preprečiti stečaj podjetja, kaže vladno gradivo.

Država bi po pretvorbi postala 27-odstotna lastnica podjetja, če se s pretvorbo ne bodo strinjale vse banke, pa bo načrt propadel in gre podjetje v stečaj. Finance poročajo, da je to najverjetnejši scenarij. 

Družba za upravljanje terjatev bank bo namreč pretvorila le 500 tisoč evrov od 2,2 milijona terjatev. Pogoj za izvedbo sanacije družbe je sicer pretvorba vsaj treh milijonov evrov terjatev v kapital. 

Terjatve države izvirajo iz pol milijonov evrov krakoročnega posojila, ki so ga dali do priprave programa prestrukturiranja, 332 tisoč evrov ima Polzela davčnega dolga, 91 tisoč evrov pa znaša vnovčeno poroštvo na podlagi zakona o jamstveni shemi. 

Meglen načrt za reševanje

Kako bodo podjetje rešili, v vladnem gradivu, ki je objavljeno med gradivi v obravnavi, ni podrobneje pojasnjeno. Navedli so le, da je “blagovna znamka POLZELA temeljna strateška prednost”, ocenjujejo pa, da bo s pretvorbo terjatev v kapital omogočeno “dolgoročno stabilno poslovanje, ki vključuje ponovni vstop na izbuljena tržišča in ohranitev 250 delovnih mest”. 

Uprava Polzele je sicer poleti napovedovala prihod strateškega partnerja, ki pa se ni pojavil. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.