Slovenija
37 ogledov

Kje bi rada država obdržala glavno besedo?

Miro Cerar Saša Despot
Koalicija je danes sprejela strategijo upravljanja državnih naložb in klasifikaciji. Odločili so se, da bodo v šestih podjetjih ohranili največji delež.

Kot tako pomembne, da država tam želi ohraniti največji delež med družbeniki, je država določila NLB, Petrol, Pozavarovalnico Savo, Savo, Triglav in Krko, ki sicer ne sodi med strateške podjetja tako kot ostala podjetja, ampak pomembna. Za Krko pa bo vseeno veljalo, da mora imeti razpršeno lastništvo, kar pomeni, da nihče ne sme imeti v podjetju večjega premoženja kot država. Za druga strateška podjetja to ne bo veljalo.

Kljub neusklajenosti koalicije, Zavarovalnica Triglav ostaja strateška naložba, dokler država ne pridobi glasovalnih pravic, zatem bo postala pomembna naložba. Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje bo svoj delež v višini 35 odstotkov obdržal, družba za upravljanje terjatev pa bo svoj delež 28 odstotkov lahko prodala, a bo država kljub temu še vedno želela obdržati največji delež.

Kot pomembna je vlada označila tudi turistična podjetja, delež bodo tako obdržali v Sava Hoteli in Olimje, saj opravijo, da je turizem strateška panoga v Sloveniji.

kolaž | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

"Gre torej za politično odločitev, ki nima nobene veze s strateškostjo"

"Jaz teh dokumentov sploh ne pogledam, ker nima smisla. Tukaj ni vprašanje, kaj je strateško in kaj ne. Vsak upravljalec premoženja se ob preurejanju portfelja odloča kakšne nalože bo imel v njem. Recimo, da proda delnice bank, kupi pa tiste iz avtomobilske industrije. Če bi država res imela Zavarovalnico Triglav za satrateško, bi po tej logiki morala kupiti še kakšno zavarovalnico. Gre torej za politično odločitev, ki nima nobene veze s strateškostjo," odločitev komentira ekonomist Igor Masten. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • valerijakregar 13:41 14.maj 2015.

    očitno imamo novega financ ministra.

  • Ferluci 13:32 14.maj 2015.

    Torej je moram vsa zavarovanja iz Triglava prenesti drugam.

  • patrijarh 13:22 14.maj 2015.

    Kahl že ve,kdo je molzna krava.