Slovenija
72 ogledov

Država umetnike pošilja v tujino

Tzgradbenapriloga 10.03.11, zaluzije, dnevni prostor, soba, stanovanje, foto: sh Shutterstock
Rezidence. Zaradi krize jih ne bodo zaprli.

Država bo letos za umetniške rezidence v New Yorku, Londonu, Berlinu in na Dunaju namenila 120 tisoč evrov. "Zaradi finančne krize njihovega števila nismo zmanjšali, ohraniti jih nameravamo tudi v prihodnje," pojasnjujejo na ministrstvu za kulturo (MK). Umetniki se lahko tako do 15. julija prijavijo za brezplačno dvomesečno bivanje v eni izmed štirih rezidenc Slovenije po svetu.

Pripeljejo lahko prijatelje

MK umetnikom plačuje najemnino in stroške vzdrževanja za stanovanje ter pot do rezidence in nazaj. Povračilo teh stroškov je omejeno na 250 evrov za pot do Berlina in Londona, 850 evrov do New Yorka in 150 evrov neto do Dunaja. Pričakujejo, da bodo letos za potne stroške plačali 30 tisoč evrov, medtem ko bo šlo za najemnine in vzdrževanje stanovanj 90 tisoč evrov. "MK ne financira projektov, niti ne daje štipendije oziroma žepnine za čas rezidence," razlagajo na ministrstvu. V rezidenci lahko skupaj z umetnikom bivajo tudi drugi ljudje, ki jih mora izbrani kandidat prijaviti pred odhodom na rezidenco in zanje plačati pavšalne stroške. V New Yorku ima rezidenca kapaciteto za tri ljudi, v preostalih mestih pa za štiri.

Festivali in obiski galerij

Na MK pojasnjujejo, da rezidence podpirajo ustvarjalnost, saj tako že uveljavljenim kot vzpenjajočim se umetnikom omogočajo, "da v miru ustvarjajo, raziskujejo kulturno in socialno okolje, ki ga obravnavajo v svojem delu, navezujejo profesionalne stike, se udeležujejo festivalov, delavnic, obiskujejo galerije, pridobivajo delovne izkušnje, nastopajo, najdejo nove priložnosti za delo in si širijo občinstvo." Za rezidence se v prihodnjem letu lahko prijavijo tisti, ki jih niso koristili letos ali lani.

Šteje uveljavljenost

Pri izboru kandidatov za rezidenco največ štejejo reference; po eni strani kakovost in izvirnost dosedanjega dela s poudarkom na zadnjih treh letih, na drugi pa uveljavljenost avtorja na njegovem področju dela. MK presoja tudi delovni načrt avtorja, kako namerava ta razvijati svojo ustvarjalnost "prek spoznavanja in stikov z umetniško sceno v mestu rezidence". Dodatne točke dobijo še samozaposleni v kulturi. Razpis je namenjen ustvarjalcem na področju uprizoritvene, likovne, glasbene in intermedijske umetnosti ter arhitekture, oblikovanja, filma in knjige.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.