Svet
88 ogledov

Države članice potrdile odločitev Nata

Nato vrh Varšava EPA
Na dvodnevnem vrhu zveze Nato so države članice potrdila odločitev o krepitvi vojaške navzočnosti na vzhodnih mejah zavezništva.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je ocenil, da je bil vrh v Varšavi uspešen, saj so članice zavezništva potrdile enotnost nasproti vse odločnejši Rusiji, ki jih je pred dvema letoma presenetila z intervencijo v Ukrajini.

Cerar za dvojni pristop

Slovenski premier Miro Cerar je poudaril, da se zavezništvo s tem vrhom prilagaja novim svetovnim grožnjam in izzivom. "Zelo pomembno je, da se Nato ponovno krepi, tako organizacijsko in finančno kot s svojo vizijo, kako zagotavljati varnost svojim članicam in njihovim državljanom in s tem je kot najmočnejša obrambna zveza na svetu zelo pomemben dejavnik miru in stabilnosti v svetu," je v izjavi za slovenske medije dejal Cerar.

Cerar je glede odnosov Nata z Rusijo ponovil, da Slovenija vseskozi zagovarja dvojni pristop: na eni strani je treba zagotavljati varnost, obrambno pripravljenost in možnost odvračanja, na drugi strani pa je treba z Rusijo voditi dialog.

Obama: Evropa lahko računa na ZDA

Ameriški predsednik Barack Obama je zaveznikom v Evropi sporočil, da lahko ne glede na okoliščine računajo na ZDA. "V dobrih in slabih časih lahko Evropa računa za ZDA. Vedno," je dejal.

Zavezništvo se v zadnjih 70 letih po njegovih besedah najverjetneje še nikoli ni soočalo s toliko izzivi istočasno, tako varnostnimi, humanitarnimi kot političnimi. Ob tem je navedel grožnjo, ki jo predstavlja skrajna skupina Islamska država, rusko posredovanje v Ukrajini, najhujšo begunsko krizo v Evropi po koncu druge svetovne vojne in na koncu še britanski referendum o odhodu iz Evropske unije. Vse to je po njegovi oceni vzpodbudilo naraščanje bojazni o prihodnosti stare celine.

Štiri tisoč vojakov na vzhod

V Estonijo, Latvijo, Litvo in Poljsko bo Nato napotil štiri večnacionalne bataljone. Po besedah ministrice Andreje Katič potekajo dogovori o napotitvi voda Slovenske vojske v bataljon v Latviji. 

Voditelji Nata so se drugi dan zasedanja dogovorili za nadaljevanje usposabljanja afganistanskih varnostnih sil do konca leta 2017 in financiranja teh sil do konca leta 2020. Voditelji so se dogovorili tudi, da bo Nato znova usposabljal iraške varnostne sile v Iraku, medtem ko jih je doslej samo v Jordaniji. V prihodnje bo uril lokalne enote na južnem obrobju zavezništva, ker je to učinkovitejše kot pošiljanje lastnih sil. "Načelno" so se dogovorili tudi za uporabo izvidniških letal awacs v podporo koalicijskim silam proti skrajni skupini Islamska država. 

Komentarjev 2
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 21:20 10.julij 2016.

    V Evropi varnosti ne ogroža Rusija, pač pa ZDA!

  • izRODEk 22:39 09.julij 2016.

    NE v mojem imenu!http://www.pravapeticija.com/proti_napotitvi_slovenskega_voda_30-ih_vojakov_na_mejo_z_rusijo