Magazin
31 ogledov

Države, kjer je najbolje odraščati

amsterdam Shutterstock
Odraščanje naj bi bilo najboljše na Nizozemskem, sledijo nordijske države, med prvo polovico otrokom najprijaznejših držav pa se je uvrstila tudi Slovenija.

V raziskavi, ki je potekala pod okriljem Card11, je sodelovalo 29 držav OECD-ja, ugodnost razmer za odraščanje pa so analizirali s pomočjo petih dejavnikov: materialno blagostanje, zdravstvo in zavarovanje, izobraževanje, nevarnost in stanovanjske razmere ter okolica.

Unicef poroča, da visok BDP države ni pogoj za boljše življenje in razvoj ter odraščanje otrok. Kot primer navajajo Slovenijo, ki je na lestvici odraščajočim prijaznih držav prehitela Francijo in Kanado, Češka se je uvrstila višje kot Avstrija, Portugalska pa je na primer prehitela ZDA.

Raziskovalci pravijo, da se kljub krizi razmere za otroke v vseh državah, ki so bile zajete v raziskavo, izboljšujejo. Smrtnost novorojenčkov se je zmanjšala na minimum, povečala se je stopnja izobrazbe. Raziskava je prav tako pokazala, da se število revnih družin zmanjšuje, a podatek je zaradi krize potrebno jemati z rezervo, dodajajo, saj podatki temeljijo na zapisih iz leta 2009 in 2010.

Pravijo, da ne kadijo

Na vprašanje o tem, ali kadijo, je le osem odstotkov najstnikov, starih od 11 do 15 let, odgovorilo pritrdilno, 15 odstotkov naj bi jih že bilo pijanih vsaj dvakrat v življenju, okoli dve tretjini pa jih je bilo vsaj enkrat priča nasilju med vrstniki. Najstniki pa naj bi bili previdnejši tudi v spolnosti – v omenjenih državah se je z nezaželeno nosečnostjo spopadel le en procent deklet, starih med 15 in 19 let.

In kje je odraščanje najboljše? Predstavljamo lestvico držav:

  1. Nizozemska
  2. Norveška
  3. Islandija
  4. Finska
  5. Švedska
  6. Nemčija
  7. Luksemburg
  8. Švica
  9. Belgija
  10. Irska
  11. Danska
  12. Slovenija
  13. Francija
  14. Češka
  15. Portugalska
  16. Velika Britanija
  17. Kanada
  18. Avstrija
  19. Španija
  20. Madžarska
  21. Poljska
  22. Italija
  23. Estonija
  24. Slovaška
  25. Grčija
  26. ZDA
  27. Litva
  28. Latvija
  29. Romunija
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.