Slovenija
23 ogledov

Državi kot lastnici 7,8 milijona evrov

Vršilka dolžnosti direktorja sklada je državne obveznice zamenjala za obveznice Žurnal24 main
Država kot edina lastnica družbe Gen energija si bo izplačala 7,8 milijona evrov lanskega bilančnega dobička družbe.

Tako je namreč na ponedeljkovi skupščini družbe sklenil Slovenski državni holding (SDH), ki upravlja z državnim premoženjem. Čas za izplačilo je do konca novembra.

Gen energija je lani ustvarila 183,08 milijona evrov prihodkov, potem ko so ti leto prej dosegli 194,77 milijona evrov. Čisti dobiček se je medtem zvišal s 14,81 na 15,57 milijona evrov. Na ravni skupine so se prihodki znižali s 826,92 na 682,83 milijona evrov, čisti dobiček pa zvišal z 20,06 na 20,75 milijona evrov, piše na spletni strani Gen energije.

Skupščina Gen energije je podelila razrešnico direktorju družbe za delo v lanskem letu. Razrešnico sta dobila tudi oba nadzorna sveta, ki sta delovala lani, razen bivša nadzornika Martin Bratanič in Leon Cizelj, izhaja iz zapisnika skupščine, objavljenega na spletni strani SDH.

Uprava SDH je na skupščini sprejela tudi razvojni načrt skupine Gen za obdobje 2015-2019 s pogledom do leta 2024. Po pojasnilih ministrstva za infrastrukturo in prostor gre za temeljni dokument za uspešno dolgoročno poslovanje družbe, ki vsebuje projekcijo možnega razvoja, predlaga ukrepe za zmanjšanje tveganj in omogoča optimalne odločitve poslovodstva v zapletenih in spreminjajočih se okoliščinah.

HSE v težavah

Gen energija je eden od dveh slovenskih energetskih stebrov, drugi je namreč Holding Slovenske elektrarne (HSE) - ta steber je zelo obremenjen z 1,4 milijarde evrov vrednim projektom šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš) in ima težave z likvidnostjo. Predvsem pereče stanje je v treh odvisnih družbah HSE - poleg Teša še v Termoelektrarni Trbovlje in Premogovniku Velenje.

HSE je nedavno v luči zagotavljanja ustrezne likvidnosti v skupini Gen energiji prodal 35,6-odstotni delež v družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi, in sicer za 96 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.