Slovenija
68 ogledov

"Državna sekretarka išče alibi"

Sviz Branimir Štrukelj Anže Petkovšek
Državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje je v pismu Svizu sporočila, da ministrstvo razume, da je socialni dialog o socialnem sporazumu za sindikate končan in da bo ministrstvo prisiljeno uvesti "druge mehanizme".

Državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Mojca Škrinjar, ki je s pooblastilom ministra vodila pogajanja v okviru socialnega dialoga, v pismu glavnemu tajniku Sindikata vzgoje, izobraževanja znanosti in kulture (Sviz) opozarja, da je ministrstvo po zadnjem sestanku pred dopusti, 13. julija, večkrat pozvalo sindikat k nadaljevanju socialnega dialoga.

Na ministrstvu so se za ta korak odločili, ker se socialni dialog že več kot tri mesece ni premaknil z mrtve točke, iz česar Škrinjarjeva sklepa, da sindikat k pogovorom ni pristopil z resnimi nameni.

Poleg tega napoved zbiranja podpisov za odstop ministra Žige Turka po mnenju Škrinjarjeve jasno kaže, da se sindikat ne namerava več pogajati o socialnem sporazumu, ker se načrtno "odpoveduje glavnemu sogovorniku".

Od tod domneva, da je socialni dialog končan, ob potrditvi ali nadaljnjem molku sindikata pa bo ministrstvo prisiljeno uvesti druge mehanizme z namenom, da tudi ob krčenju sredstev zagotovi redno delovanje izobraževanja, znanosti, kulture in športa.

"Državna sekretarka išče alibi"

V Svizu so prepričani, da je ugibanje državne sekretarke o enostranski prekinitvi socialnega dialoga s strani sindikatov napačno. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, za "dosego ciljev, ki jih ima ministrstvo že od nastopa mandata, s pismom državna sekretarka zgolj išče alibi za enostransko znižanje plač, spremembe standardov in normativov ter druge škodljive posege".

Spomnili so, da so člani sindikalne delovne skupine za pripravo socialnega sporazuma 2012-2016 "Znanje in ustvarjalnost kot temelj razvoja" konec avgusta na ministrstvo poslali dopis s predlogom za nadaljevanje pogajanj in prošnjo za podatke, obljubljene na zadnjem srečanju pred dopusti.

V vmesnem času je ministrstvo po navedbah Sviza negativno presenetilo z novelo zakona o visokem šolstvu, vladi kot celoti pa se je začelo muditi z nekaterimi reformami (pokojninsko, delovnopravno) in je vsa ostala pogajanja v okviru socialnega sporazuma prekinila.

Državna sekretarka je že večkrat od sindikatov skušala izvabiti odgovor, da so sindikati prekinili socialni dialog, so zapisali in dodali, da gre izključno za željo ministrstva, ki bi omogočila enostransko vpeljati spremembe standardov in normativov, čemur sindikati nasprotujejo.

Komentarjev 1
  • nejansizmu 19:58 18.oktober 2012.

    Sem mislil, da je samo minister Turk ošaben pa vidim, da so nižje isti...NE janšizmu!