Slovenija
32 ogledov

Državne družbe naj priprejo pipice

evro, evri, štetje, denar Shutterstock
Transparentnost. Politične stranke v prihodnje težje do finančne pomoči.

Vlada namerava močno omejiti finančne vire političnih strank. Predvsem želi preprečiti, da bi stranke v prihodnje financirala podjetja, ki so neposredno ali posredno v večinski državni lasti.

Predvidoma že v naslednjih dneh bo zato ministrstvo za notranje zadeve in javno upravo (MNZJU) vladi poslalo predloga novih zakonov o političnih strankah ter o volilni in referendumski kampanji. “Temeljni cilj, ki ga predloga zakonov želita doseči, je vzpostavitev dodatnih mehanizmov, ki bodo učinkoviteje zagotavljali večjo transparentnost financiranja političnih strank ter volilne in referendumske kampanje. Da bodo podatki iz letnega poročila stranke oziroma poročila o financiranju volilne kampanje javno dostopni, da bo zagotovljen učinkovitejši nadzor nad spoštovanjem določb obeh zakonov in določene sankcije, ki bodo sorazmerne in bodo hkrati učinkovito preprečevale kršitve obeh zakonov,” pojasnjujejo na MNZJU, kjer zaključujejo usklajevanje med ministrstvi glede tega, kakšne omejitve za financiranje strank naj se še vključijo v zakon.

Nič več od države

Političnim strankam tako odslej ne bi več mogla denarno pomagati podjetja, ki so povezana z državo in lokalnimi skupnostmi. “Predlog zakona razširja prepoved financiranja strank na vse nepridobitne pravne osebe in pravne osebe zasebnega prava, ki so v letu, za katero se dela poročilo stranke, pridobile več kot 25 odstotkov vseh sredstev za svoje delovanje iz državnega proračuna, proračuna lokalne skupnosti oziroma iz drugih javnih sredstev, ter prav tako na pravne osebe, ki pridobivajo sredstva od gospodarskih družb, v katerih ima država ali samoupravna lokalna skupnost več kot četrtinski delež v kapitalu, ali od gospodarskih družb, v katerih imajo te družbe večinski delež. Tako se bo preprečevalo tudi izogibanje razkritju podatkov o dejanskih donatorjih stranki,” dodajajo na MNZJU.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.