Šport
66 ogledov

Državnemu idolu ne bo treba v vojsko

Joseph Schooling, Žurnal24 main
Josephu Schoolingu, zlatemu olimpijcu iz Singapurja, do leta 2020 ne bo treba na služenje obveznega vojaškega roka.

V Singapurju so po zmagi plavalca Josepha Schoolinga na 100 metrov delfin, torej discipline, v kateri je premagal tudi železnega superzvezdnika in svojega idola Michaela Phelpsa, pristojne oblasti odločile, da Schoolinga za naslednje štiri leta - torej do olimpijskih iger v Tokiu 2020 - oprostijo obveznega služenja vojaškega roka.

Enaindvajsetletni Schooling se je ta teden vrnil v domovino, kjer ga je pričakalo okoli 500 ljudi. "Hvala vsem, da ste tukaj tako zgodaj zjutraj. To ni le zame, temveč tudi za vse vas," je povedal v kratkem nagovoru, preden se je podal med množico. Debelo uro po prihodu je plavalec še vedno podeljeval avtograme.

Podjetja zgrabila priložnost

Medtem skušajo singapurska podjetja unovčiti vso evforijo, povezano z uspehom plavalca. Postal je namreč pravi nacionalni idol, podjetja pa to izkoriščajo v svoj prid. Zato so že bila deležna opozoril, naj prekinejo z nepooblaščenimi komercialnimi akcijami.

"Medtem ko praznujemo njegovo zmago, moramo še vedno spoštovati pravila in smernice Mednarodnega olimpijskega komiteja," je povedal tiskovni predstavnik singapurskega olimpijskega nacionalnega sveta ter opozoril na pravilo 40 v olimpijski listini.

Pravilo omejuje uporabo podobe ali imena športnikov olimpijcev za namene oglaševanja med olimpijskimi igrami. Velja devet dni pred otvoritveno svečanostjo OI do pretečenih treh dni po koncu iger, kar za letošnje OI pomeni od 27. julija do 24. avgusta.

Kršitelje že kontaktirali

Tiskovni predstavnik ni razkril imena podjetij, a več lokalnih firm, med njimi so bile tudi transportne in storitvene, se je po socialnih omrežjih javno povezovalo z Schoolinogovo zlato medaljo.

"Navezali smo stike s tistimi, ki so kršili pravila in jim naročili, naj takoj prenehajo z nepooblaščenimi akcijami," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še pojasnil tiskovni predstavnik singapurskega olimpijskega nacionalnega sveta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.