Šport
96 ogledov

Dugonjić ostaja glavno slovensko orožje

Damir Dugonjić EPA
V soboto se v Kazanu začenja letošnje svetovno prvenstvo v plavanju in vodnih športih. Glavni adut slovenske ekipe ostaja Korošec Damir Dugonjić.

V Barceloni 2013 je bila Slovenija zastopana z vsega dvojico plavalcev ravenskega Fužinarja, Damirjem Dugonjićem in Tjašo Oder. Dugonjić je na 50 in 100 m prsno ostal brez medalje, enkrat za stotinko sekunde in v drugem primeru za tri. Tudi na prihajajočem tekmovanju v Tatarstanu bo tekmovalec ravenskega Fužinarja glavno slovensko orožje. V sezoni mu predvsem na 100 prsno še manjka odmeven dosežek, a je bil Dugonjić vselej plavalec, ki je na vrhuncu sezone pokazal daleč najboljšo pripravljenost.

Za slovenski plavalni tabor je pomembno tudi dejstvo, da je po odhodu najuspešnejše generacije slovenskega plavanja reprezentanca končno uspešno prebrodila pomladitev in da je ekipa spet v normalni zasedbi. "Slika tudi leta 2013 ni bila tako slaba, a takrat so poškodbe in bolezni poskrbele za nekaj dodatnih odpovedi, zato smo imeli takrat le dva plavalca," to opisuje selektor Miha Potočnik.

Ta izpostavlja, da imajo cilje na SP prav vsi slovenski plavalci, seveda so ti različni. A selektor tudi od ostalih zahteva vrhunske dosežke med plavalci iz 191 držav in osnovna želja pri vseh reprezentantih je uvrstitev vsaj okrog 16. mesta. "Damir Dugonjić, ki brani dve četrti mesti iz Barcelone, seveda ostaja prvo ime, a zelo stabilna je trenutno tudi Anja Klinar in ob že nekaterih renomiranih plavalcih so normo A za SP dosegli tudi nekateri mlajši plavalci kot denimo Gaja Natlačen in Nastja Govejšek. Upam, da bomo plavali dobro in da se bo čim več plavalcev zavihtelo v popoldanski polfinale oziroma doseglo uvrstitve do 16. mesta."

Tjaša Oder | Avtor: Boštjan Erjavec Boštjan Erjavec
Tako so postavljene tudi norme, ki so pod novim selektorjem Potočnikom veljale za težko dosegljive, kar 11 plavalcev na SP pa potrjuje, da nikakor ne gre za nerealne cilje. "Prav vsi so po lanskem evropskem prvenstvu v Berlinu odplavali rezultate, ki so naravnani na 16. mesto. Seveda je treba vedeti, da plavanje globalno napreduje in gostota izidov je vse večja. Morda zato ponovitev teh izidov ne bo dovolj, a vsi bodo ob osebnem najboljšem dosežku temu zelo blizu. Imamo dve tretjini tekmovalcev, ki so dosegli A standard Mednarodne plavalne zveze, kar seveda ne zagotavlja polfinala, a ob dobrem nastopu bodo temu zelo blizu."

Podobno je bilo decembra v Katarju. "V Dohi smo bili rezultatsko kar uspešni, a smo bili v glavnem okrog 20. mesta. Bomo videli. Svoje bo seveda odplavala tudi konkurenca," še pravi Potočnik, ki ve, da je prvenstvo 2015 tudi generalka pred olimpijskimi igrami v Rio de Janeiru. "Ve se, kdo so favoriti. Ampak za nas bo najbolj pomembno, da bodo naši tekmovalci tukaj plavali najboljše letos, želja je seveda najboljše v karieri. Realnost so vselej tudi slabši nastopi, za katere upam, da bo teh čim manj."

Posebnih razlogov za slabše nastope ni, saj so tekmovalci zdravi, v primerjavi z nekaterimi prejšnjimi sezonami pa so imeli zagotovljeni dve močni tekmi v Franciji in Italiji več, kjer so se srečali predvsem z evropsko konkurenco. "Še vedno pa je treba vedeti, da delamo na minimumu. Pri nas v Radovljici smo imeli v preteklih dneh ameriško reprezentanco v daljinskem plavanju. Za osem plavalcev je skrbelo 16 spremljevalcev. Tukaj so bili zdravniki, maserji, fizioterapevti. A tako ni le v v ZDA, primerljive pogoje imajo Italijani, Švedi in drugi najboljši Evropejci."

Nastja Govejšek | Avtor: OKS Nastja Govejšek OKS
Slovenija se še vedno ukvarja z osnovnimi vprašanji, če je sploh dovolj sredstev za priprave in nastope na tekmah, drugje se ukvarjajo z vprašanjem, kaj lahko svojim plavalcem še ponudijo. "Mi imamo težave za priprave zagotoviti maserja, ni fizioterapevta, zdravnika, ... Nekako hodimo po robu preživetja, zato težko govorim o optimalni pripravljenosti. Dejstvo je, da denarja na zvezi nikoli ni bilo, da delamo z minimalnimi programi in vsekakor je tukaj še veliko rezerve," še pravi Potočnik.

A v prihodnjih 14 dneh bodo v ospredju dosežki. Kot prva bo na SP začela radovljiška daljinska plavalka Špela Perše, ki jo že v soboto čaka nastop na petkilometrski tekmi, v torek bo na vrsti 10-kilometrska olimpijska razdalja, ki je tudi kvalifikacijska tekma za Rio de Janeiro. Na tekmo na Copacabani se bo že uvrstila najboljša deseterica.

V drugem tednu bodo v bazenu na nogometnem stadionu za SP 2018 nastopili Damir Dugonjić, Gaja Natlačen, Tjaša Oder (vsi Fužinar Ravne), Anja Klinar, Robert Žbogar (oba Gorenjska banka Radovljica), Nastja Govejšek (Velenje), Tjaša Vozel (Zvezda Kranj), Tanja Šmid (Ljubljana), Peter John Stevens (Triglav Kranj) in Martin Bau (Branik Maribor). Še naprej Slovenija ostaja brez sinhronih plavalcev, skakalcev v vodo in vaterpolistov, ki še vedno iščejo pot iz krize.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.