Šport
74 ogledov

Dugonjić evropski prvak

Dugonjić EP v plavanju 50 metrov prsno Herning EPA
Plavalec ravenskega Fužinarja Damir Dugonjić je obranil naslov najboljšega na Stari celini.

Damir Dugonjić, branilec naslova na 50 metrov prsno iz Herninga 2013, je bil z izidom 26,37 drugi že v polfinalu, ko je bil sicer za devet stotink sekunde od njega hitrejši prvi favorit Britanec Adam Peaty. Svetovni rekorder ter svetovni in evropski prvak v 50-metrskem bazenu pa je nato v finalu moral priznati premoč Slovencu.

Dugonjić je tako na evropskem prvenstvu v 25-metrskih bazenih zmagal s časom 26,20 in ubranil naslov s prejšnjega EP. Srebro je osvojil  Peaty s stotinko zaostanka, bronast je bil Rus Oleg Kostin (26,35).

"V finalu je bilo zame glavno tekmovati. Izid v finalu ni važen. Želel sem uživati in prehiteti čim več tekmecev, tokrat pa sem imel tudi nekaj sreče, pa čeprav plavanje od skoka naprej ni bilo brez napak. Tudi v obrat sem se zapeljal, a to na koncu ni važno," je po tekmi vesel povedal koroški orjak, ki je Sloveniji na tovrstnih tekmah priplaval 57. medaljo.

Ta je bil zelo zadovoljen, da je prvič kljub napakam v vodi v karieri ugnal tudi Peatyja: "Nikoli se ne smeš predati. Tudi najboljši imajo kdaj slab dan, nastop se jim ponesreči in vesel sem, da sem ga ugnal. Lani je bil popolnoma nedotakljiv in vesel sem, da sem ga premagal, po napakah zdržal pritisk, odmislil skrbi, le plaval in premagal takega šampiona," je še dejal junak prvega dne v slovenskem taboru in dodal, da bo Zdravljico tudi zapel, če mu ne bodo obesili kakšne napačne zastave, kar se je slovenskemu taboru že zgodilo. Izid je tudi dobra popotnica pred nastopom na 100 m prsno.

Polfinale v isti disciplini odplavala tudi Tjaša Vozel iz kranjske Zvezde, ki je bila s 30,88 stotinko sekunde hitrejša kot zjutraj in je osvojila 15. mesto. "Danes sem zadovoljna z obema nastopoma. Letos pozimi še nisem plavala nekih res dobrih izidov vse do tukaj, zato sem vesela dveh nastopov pod 31 sekundami. Res sem hitra, posebej na prvih 25 metrih, manjka pa mi nekaj tehničnih elementov na obratu, kar je za 25-metrski bazen zelo pomembno," je povedala 21-letna slovenska reprezentantka in pokimala na vprašanje, da je bil bržkone dosegljiv tudi finale, ki se ji je izmuznil za tri desetinke sekunde.

Več sledi ...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.