Šport
16 ogledov

Dugonjić v polfinalu: "V vodi sem se počutil dobro"

Damir Dugonjić EPA
Slovenska odprava na plavalnem svetovnem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v Dohi si je priplavala prvi pričakovani polfinale. Ravenčan Damir Dugonjić, na prvenstvu brani srebro iz Carigrada 2012, je v predtekmovanju na 100 m prsno s 57,65 zabeležil najboljši letošnji izid in bil sedmi. Prav vsi Slovenci pa so prvi dan dosegli najboljše izide letos.

"V vodi sem se počutil dobro. Seveda sem bil pred prvim startom živčen, saj nikoli ne veš, koliko si res pripravljen. A to je moj najboljši jutranji izid na teh tekmah, zato sem zelo zadovoljen," je dejal Damir Dugonjić in opozoril na res ostro konkurenco. "Popoldan bo treba za finale plavati hitreje. Moram se pogovoriti s trenerjem, a morda sem imel malo prekratek zavesljaj. Vsekakor bom moral hitreje začeti," je po tekmi povedal 26-letni Korošec.

Najhitrejši je bil v kvalifikacijah evropski prvak Britanec Adam Peaty, a med najboljše so se uvrstili prav vsi favoriti z južnoafriškim svetovnim rekorderjem Cameronom van der Burghom in Brazilcem Felipejem da Silvo na čelu.

"Damir je bil za zjutraj res zelo hiter in nastop je bil videti zelo suveren. Samo on pa ve, koliko je res še imel rezerve," je bil zadovoljen tudi trener Matija Medvešek, ki je v samem nastopu videl tudi kopico manjših napak, ki trenutno prvemu slovenskemu plavalcu omogočajo hitrejši polfinale.

Vozlova 28. z osebnim rekordom

Plavalka kranjske Zvezde Tjaša Vozel je prvenstvo začela z novim slovenskim rekordom 31,18 na 50 m prsno. Lasten rekord je izboljšala za dve stotinki sekunde, na najmočneje zasedenem tovrstnem tekmovanju v zgodovini pa je popoldanski polfinale zgrešila za 46 stotink sekunde in zasedla 28. mesto.

"S prvo tekmo sem zadovoljna, saj je osebni rekord le osebni rekord. Kar se 50 m prsno tiče, rezerve še so, saj je tukaj res pomemben start in obrat, kjer mi še nekaj manjka. A vsekakor je izid zelo vzpodbuden za naprej," je ocenila Vozlova, plavala je ob sloviti Američanki Nathalie Coughlin, in dodala, da je bil že danes dosegljiv tudi izid pod 31 sekundami, če bi bolje izvedla skok. Vozlova je vsekakor dobila potrdilo, da je dobro pripravljena za 100- in 200-metrsko razdaljo.

Bau čaka na 400 prosto, Žbogar na 200 delfin

Že pred njo je za ogrevanje na 200 m prosto nastopil Mariborčan Martin Bau in z 1:47,47 prav tako za dve stotinki popravil osebni rekord in bil 37.: "Prvih 100 m sem odplaval zelo hitro, zato na zadnjih 50 metrih ni bilo tistega pravega finiša, malo pa mi je vseeno pomagal sosed na progi, s katerim sva se borila za mesto. Želja je bil izid 1:47, tudi če ne bi bil osebni rekord, saj bo moj glavni nastop na 400 m prosto v petek."

Radovljičan Robert Žbogar je bil na 100 m delfin z 52,15 33. "Dosežek je soliden, a želel sem si izid pod 52 sekundami. Moral bi začeti malo bolj sproščeno, tako pa sem bil za boljši dosežek prepočasen na prvi polovici tekme," je dejal Žbogar, ki več pričakuje od 200-metrske discipline.

Madžarki z odličnima časoma

Še vedno obolela Anja Klinar je bila na 200 m delfin z 2:08,81 18., na 400 m mešano pa s 4:37,23 16. "Glede na počutje sem mislila, da bo slabše. Posebej pred tekmo na 200 delfin sem imela tremo, saj me je skrbelo, če bom zdržala. Na 400 mešano sem nato prepočasi začela za boljši izid. Upam, da bom do petka, ko me čaka tekma na 400 prosto, prišla k sebi," je dejala Jeseničanka, ki trenira v Radovljici. Na 400 m mešano je z dosežkom 4:21,05 za nov rekord prvenstev poskrbela Madžarka Katinka Hosszu, njena rojakinja Zsuzsanna Jakabos pa je enak rekord na 200 m delfin zgrešila le za nekaj desetink.

Prav 200 m prosto pa bo prva poslastica večera v Dohi. V finalu so se skupaj znašli Srb Velimir Stjepanović, najboljši plavalec leta 2014 Južnoafričan Chad Le Clos in kot osmi tudi verjetno prvi zvezdnik prvenstva Američan Ryan Lochte. A brez boja se zanesljivo ne bodo predali niti prvi trije iz kvalifikacij Madžar Dominik Kozma, Cristian Quintero iz Venezuele in Rus Danil Izotov. Lochte in Le Clos se bosta nato pomerila še v polfinalu na 100 m delfin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.