Šport
46 ogledov

Dumoulin izjemno do rdeče majice

Tom Dumoulin EPA
Tom Dumoulin (Giant – Alpecin) je največje presenečenje letošnje Vuelte. Izjemni kronometrist je dokazal, da je zelo nevaren tudi na hribovitih etapah, saj je slavil v 9. etapi. S tem je tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku ter oblekel rdečo majico vodilnega.

Deveto etapo Dirke po Španiji je zaznamoval peklenski zadnji vzpon prve kategorije, ki je kolesarje pričakal štiri kilometre pred ciljem, njegov naklon je povprečno znašal 8,8 odstotkov, na nekaterih delih celo 19%. Tempo glavnine je tekom etape ves čas narekovala ekipa Katjuše, katerim je na samem koncu priskočila na pomoč še ekipa Orice in tako so bili vsi ubežniki ujeti še pred začetkom samega vzpona. Sledil je obračun za zmago.

Prvi je napadel Nairo Quintana in mnogi so imeli težave s sledenjem njegovega tempa. Ranljivo je deloval tudi Chris Froome, a se je zmagovalec Toura vendarle uspel priključiti vodilni skupini. Sledil je napad Toma Dumoulina, ki si je privozil kar lepo prednost pred zasledovalci, od katerih ni nihče hotel prevzeti odgovornosti ter odgovoriti na napad. V težavah se je znašel tudi vodilni na dirki Esteban Chaves, ki je začel silovito zaostajati. Nato se je prvi opogumil Rafal Majka, a ni mogel priključiti k vodilnemu in preostali kolesarji so ga kmalu dohiteli.

Nato pa je na presenečenje vseh napadel 'že odpisani' Froome. Njegovemu napadu je lahko sledil le Joaquim Rodtriguez. Skupaj sta tudi ujela izmučenega Dumoulina in Froome ga je 200 metrov pred ciljem tudi prehitel. Delovalo je že, da ima Britanec zmago v žepu, ko je nenadoma s silovitim sprintom pričel Dumoulin. V zadnjih metrih je prehitel Frooma (Sky), ki je končal na drugem mestu, tretje pa je zasedel Rodriguez (Katjuša). Četrto uvrščeni Fabio Aru (Astana) je za zmagovalcem zaostal že za 16 sekund. Nosilec rdeče majice, Kolumbijec Chaves, je v cilj prikolesaril s kar 59 sekundami zaostanka.

Froome pa je bil kljub drugemu mestu vidno zadovoljen, saj so ga mnogi po nekaj neprepričljivih etapah že odpisali: "Sem popolnoma izčrpan. Mislil sem, da ga imam. A Tom je preprosto neverjeten na tej dirki. Je izjemen mlad kolesar in pred njim je lepa prihodnost. Res sem dal vse od sebe, a mi ni uspelo. Sem pa vseeno zelo vesel, saj je bila današnja etapa korak v pravo smer. Vsekakor pa moram pohvaliti svojo ekipo. Bili so izjemni. V zaključnem klancu sem lahko računal na pomoč kar treh. Zares odlično delo Nicholasa (Rocha), (Mikela) Nieveja in (Sergia) Henaoa."

Dumoulin je po etapni zmagi tudi oblekel rdečo majico vodilnega. Pred Rodriguezom ima zdaj kar 57 sekund prednosti. Na tretje mesto je nazadoval Chaves (Orica GreenEDGE). V deseterico se je z zaostankom 1:18 prebil Froome, ki zaseda 8. mesto.

Po odstopu Mateja Mohoriča edini slovenski predstavnik na dirki po Španiji Luka Mezgec je na današnji etapi za zmagovalcem zaostal dobrih 17 minut, v skupni razvrstitvi pa je s 133. nazadoval na 144. mesto (+1:22:29).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.