Slovenija
69 ogledov

Krožijio virusi in 'phishing' sporočila

Nevarno obvestilo DURS
Če ste prejeli sporočilo od pošiljatelja katja.koren@durs-si.com, ga ne odpirajte, ker vsebuje virus, opozarjajo na Dursu. Prav tako bodite pazljivi pred t. i. phishing sporočili, ki vodijo na lažno stran bolha.com.

Na Davčni upravi RS (Durs) vse davčne zavezance opozarjajo, da v javnosti kroži elektronsko sporočilo, ki daje napačen vtis, da je bilo poslano od Dursa. Ker sporočilo vsebuje virus, ga ne odpirajte.

Pošiljatelj sporočila je katja.koren@durs-si.com, vendar ta elektronski naslov ne pripada nikomur od zaposlenih na Dursu. Predmet sporočila je Obvestilo o novostih Dursa – za oddelek računovodstvo (FRS), vendar Durs tovrstnega sporočila v javnost ni pošiljal. Priponka v sporočilu vsebuje virus, zaradi česar priporočamo, da sporočilo izbrišete brez odpiranja, so še zapisali na spletni strani.

Na Bolhi opozarjajo pred t. i. phishing sporočili

Kroženje t. i. phishing sporočila pa so zaznali pri spletnem oglasniku bolha.com. "Sporočilo pride po elektronski pošti, vsebuje sliko stare bolha.com in povabilo, da se mora uporabnik zaradi preteklega uporabniškega računa prijaviti na bolha.com in ga obnoviti (v resnici uporabniški računi na bolha.com ne potečejo)," so zapisali na Bolhi.

Povezava v sporočilu vodi na lažno prijavno stran, ki izgleda skoraj popolnoma enako kot prava prijavna stran na bolha.com. "Če uporabnik na lažno stran vpiše svoj elektronski naslov in geslo, te podatke nevede posreduje avtorjem phishing sporočila, ki jih nato lahko izkoristijo za 'ugrabitev' njegovega uporabniškega računa," pojasnjujejo.

Bolha.com ni avtor poslanih sporočil, zato vse uporabnike pozivajo, da se na bolha.com ne prijavljajo s pomočjo lažnih povezav v sporočilu.

Kako ga prepoznate?

Phishing sporočilo boste prepoznali po sumljivem e-naslovu pošiljatelja, nerodni slovenščini v besedilu, ki nakazuje, da je pošiljatelj iz tujine, povezavi, ki vodi na lažnivo prijavno stran in ni del bolha.com ter slikah stare bolha.com, ki so umeščene v besedilo sporočila.

Komentarjev 1
  • Scott 23:06 16.januar 2013.

    Zdaj pa še to od rdečih,kaj še ni bilo dovolj vseh svinjarij in gorja?