Slovenija
33 ogledov

DUTB: Vlada podlegla pritiskom za njun odhod

slovenija 18.06.13, Lars Nyberg, DUTB, Druzba za upravljanje terjatev bank, NK n Anže Petkovšek
Predsednik upravnega odbora DUTB Lars Nyberg dejal, da je vlada podlegla pritiskom lobijev.

Vlada je v torek v vlogi skupščine Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) predčasno razrešila predsednika upravnega odbora Larsa Nyberga in glavnega izvršnega direktorja Torbjörna Manssona, ki sedaj čakata le še na uradno sporočilo vlade, da ju je ta razrešila oz. odpoklicala

Kot je danes ob prihodu na skupno sejo odbora za finance in monetarno politiko ter komisije za nadzor javnih financ povedal Mansson, še ni dobil pisne odločitve vlade, zato je ne more komentirati.

Vlada podlegla pritiskom

Nyberg  je na seji povedal, da vprašanje prejemkov ni pravi razlog za njuno odstavitev: "Danes nas obtožujejo, da delamo preveč, kar je seveda tudi razlog za pritisk za zamenjavo vodstva, ki se je vršil na finančnega ministra," je izpostavil.

Minister za finance Dušan Mramor mu je, kot je nadaljeval, pred medijskimi obsodbami glede plač povedal, da se je čez poletje močno povečal pritisk, da bi se znebili Manssona: "V začetku prejšnjega tedna je neizvršne direktorje prosil, naj čim prej pripravijo načrt za zamenjavo vodstva. Sledila je afera o plačilih, ki je ustvarila izgovor za odpoved pogodb," je dejal Nyberg.

Za vsem stojijo lobiji

DUTB je deležna kritik ne le zaradi visokih plač in dodatkov vodstva, temveč tudi zaradi načina dela, najbolj odmevne zgodbe so njihove poteze glede družb Sava Turizem, T-2 in Avtotehna: "V zadnjem mesecu smo tudi videli, da je želelo ministrstvo neposredno poseči v posamezne primere, kar se prej še nikoli ni zgodilo," je razkril Nyberg.

Dragonja zavrača trditve o pritiskih

Državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja je zavrnil navedbe v torek razrešenega predsednika upravnega odbora DUTB Larsa Nyberga, da plače niso pravi razlog za razrešitev oz. odpoklic v DUTB:"Insinuacije o pritiskih na ministra za finance po razrešitvah v DUTB niso na mestu," je dejal.

Prav tako je zavrnil Nybergove navedbe, da se je ministrstvo v zadnjem času vmešavalo v delo DUTB: "Razen, kadar nas je DUTB prosil, da podamo mnenje ali da se uskladimo v postopkih, kjer država vključena kot delničar ali upnik," je ponazoril in pokazal na primer Cimos.

"Edini apel je bil v primeru Save Turizma, kjer smo večkrat izrazili mnenje, da je treba znižati obseg pravnih bitk in sodnih postopkov ter da je ta prešel meje racionalnih postopkov in meje razumnega," je priznal Dragonja in zagotovil, da niso dali navodil, kako naj se to pelje.

 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 9
  • h3o 09:45 09.oktober 2015.

    vaš denar je šel po njihovem grlu, pa še smejali so se vam za to...

  • Ferluci 21:21 08.oktober 2015.

    Kredibilnost cmerarjeve vlade... in spet bomo plačevali!

  • blueone 18:13 08.oktober 2015.

    kako se ukvarjajo s KOSOM...kam je šel moj denar, ki sem ga vplačal prek davkov za dokapitalizacijo banke....želim ZVEDETI in to čimprej...želim zvedeti rezultate dela KOSOVOGEGA PODJETJA...kaj je naredil in kakšen UČINEK JE BIL od tega dela...