Slovenija
21 ogledov

Prihajata dva hladnejša, vendar še bolj pasja dneva

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Prihajata dva dneva z nekoliko nižjimi temperaturami, a bo bolj soparno, zato boste vročino morda še težje prenašali. Nad Slovenijo že vročinske nevihte, tudi toča

Nevihte s točo so zajele več krajev po Sloveniji, predvsem okolico Krškega. Zaradi razgretega ozračja pa gre točo pričakovati na jugovzhodu in zahodu Slovenije.

Toča  | Avtor: Bralka Irena Bralka Irena
Po besedah dežurnega meteorologa Jureta Cedilnika, je največkrat zagrmelo in deževalo na Notranjskem in Koroškem, pred kratkim sta odmrli nevihti na Severnem Primorskem in severno od Ljubljane ter na Gorenjskem: "Gre za vročinske nevihte, značilne za ta čas, ki med drugim napovedujejo tudi manjšo fronto, ki prihaja nad Slovenijo, vendar ta fronta, razen pestrosti, kakšne posebne ohladitve ne prinaša. Jutri bo še vedno nad večjim delom Slovenije nad 30 stopinj Celzija," je za Žurnal24 povedal Cedilnik. 

Vročinski val se počasi umika

Močenjša fronta, ki bo s seboj prinesla prijetnejšo osvežitev, se nam obeta v nedeljo, tako da bomo imeli na začetku prihodnjega tedna "le" okoli 25 stopinj Celzija. Nestabilno vreme, s prijetnejšimi in nižjimi temperaturami, naj bi se po besedah dežurnega meteorologa ohranilo ves prihodnji teden. 

Danes je še vroče

Tudi danes bo zelo vroče. Najvišje temperature na Primorskem naj bi bile okrog 38 stopinj Celzija, v notranjosti države pa predvidoma okrog 36 stopinj Celzija. Ali bo morje danes preseglo rekordno vrednost 31,1 stopinje Celzija, dežurni prognostik agencije za okolje Andrej Pečenko zjutraj še ni mogel oceniti. "Lahko da bo,“ je dejal.

Jutri in v soboto bo sicer manj vroče, a predvidoma precej bolj soparno, kar pa je lahko celo težje prenašati. "Vlažnost na občutek vročine vpliva prav tako kot vročina. Na občutek, kako vroče je, namreč poleg temperature vpliva vlažnost, gibanje zraka okoli nas in sevalno okolje,“ pravi Tanja Cegnar z agencije za okolje.

Vlažen zrak otežuje izhlapevanje potu

"Kadar nam je toplo, je najbolj učinkovit način hlajenja z izhlapevanjem potu. Če je v zraku veliko vlage, je izhlapevanje potu izredno oteženo in s tem tudi oddajanje toplote hlajenje telesa. Zato v puščavi ljudje lahko živijo pri temperaturah, ki so višje od njihove telesne temperature, saj se lahko ohlajajo z izhlapevanjem potu, nam pa lahko zaradi vročine postane slabo že pri 28 stopinjah Celzija,“ pojasnjuje Cegnarjeva. Dodaja, da primer iz savne dobro ponazori vpliv vlage ne občutek vročine. Če namreč poliješ vodo na kamne, ta izhlapi, vlažnost zraka se poveča in takoj postane bistveno manj znosno.

Zakaj pomaga ventilator, ki le meša vroč zrak

"Če se zrak okoli nas ne premika, okrog telesa nastane nekakšen ovoj bolj vlažnega zraka, ki še poveča občutek vročine. Zaradi tega pomaga ventilator, ki sicer zraka ne hladi," pravi Cegnarjeva. Klima pa poleg ohlajanja zraka pomaga tudi s tem, da iz zraka pobira vlago.

Olajšanje v nedeljo, bo le 25 stopinj

"V nedeljo se bo ohladilo na okrog 25 stopinj Celzija, na Primorskem pa bo predvidoma okrog 30 stopinj," je še dejal Pečenko.

 

So nevihte zajele tudi že vaš kraj?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.