Šport
299 ogledov

Dva moža za vrh slovenske atletike

Andrej Kocič se je uradno poslovil sam. A odhod zaradi domnevno spornih poslov n Žurnal24 main
Andrej Kocič, drugi kandidat za predsednika Atletske zveze Slovenije (AZS), je danes predstavil svoj program; dan prej je Roman Dobnikar, ki je predsednik AZS od 20. januarja letos, potrdil svojo namero o ponovni kandidaturi. Rok za oddajo kandidatur poteče 5. novembra, volilna skupščina AZS pa bo 6. decembra letos.

Roman Dobnikar je na začetku leta kot edini predsedniški kandidat z enoletnim mandatom nasledil Gregorja Benčino, ki je odstopil 13. oktobra lani. Andrej Kocič je na čelu projekta moderna atletika, katere koordinator je Roman Lazar, predsednik atletskega kluba AS Domžale. V skupini med drugimi sodelujeta tudi slovenski rekorder na 110 m ovire Damjan Zlatnar in predsednik strokovnega sveta mariborskega kluba Poljane Robert Herga.

Slednji je bil konec lanskega in v začetku letošnjega leta med vidnejšimi člani iniciativnega odbora za sklic izredne skupščine AZS. Ta skupina si je tedaj med drugim neuspešno prizadevala za volitve vseh organov zveze in ne le nadomestnih volitev za obdobje leta dni. Na sestankih med tem odborom in vodstvom AZS pa so padali tudi očitki o nepreglednem delovanju upravnega odbora in prejšnjega predsednika, o sklicu preštevilnih dopisnih sej, nedostopnosti zapisnikov, morebitni finančni nepreglednosti.

Kocič, nekdanji predsednik uprave zavarovalnice Triglav, zdaj direktor ERGO zavarovalnice, podružnice v Sloveniji, je na današnji predstavitvi programa dejal, da je bil prvič povabljen k vodenju AZS leta 2009, vendar tedaj do odločitve ni prišlo, ponovno pa oktobra lani.

"Tedaj sem dejal, da me leto dni vodenja AZS ne zanima. Pred nekaj meseci pa sem pristal na kandidaturo za celoten štiriletni mandat. Predlagatelji so me videli kot osebo, ki bi lahko sodelovala pri delu AZS. Od začetka mi je bila všeč sproščenost, zavzetost in naravnanost v prihodnost vseh tistih atletskih delavcev, ki so prišli do mene. Sam sicer nimam atletskega znanja. Sem ekonomist, začel sem delati na ekonomski fakulteti, potem pa sem ves čas v zavarovalništvu in verjetno bom to počel vse življenje. Vem, kakšne so moje omejitve, vem pa tudi, kaj lahko nudim pri delu. Ogromno dobrega je bilo narejenega v slovenski atletiki že v preteklosti, vendar je na vsakem segmentu možna izboljšava. Ne obljubljamo revolucije, ampak jasen cilj in postopno pot do njega," je dejal Kocič, ki se je z atletiko nekoliko ukvarjal v osnovni in srednji šoli, vendar ne na vrhunski tekmovalni ravni.

V konkretnem orisu programa je izpostavil množičnost. "Pri pripravi programa smo se osredotočili na atlete, ne le na vrhunske, ampak na na celotno atletiko, od otroške pa vse do veteranske. Gradili bomo na klubih, ki so osnovna celica zveze. Tretji steber so trenerji, saj se bomo ukvarjali tudi s posameznimi atleti, na čelu z olimpijci, ki jih je bilo v Riu de Janeiru deset; delali bomo na tem, da jih bo v prihodnje več. Prek množičnosti bomo prišli o vrhunskih rezultatov, ki vlečejo naprej naslednje generacije," je navedel Kocič.

Kocič je ocenil, da je AZS kot inštitucija glede na število zaposlenih, v pisarni dela peterica, in okrog milijona evrov letnega proračuna, primerljiva z majhnim podjetjem. "Doslej sem bil na drugi strani, torej med tistimi, ki so sponzorirali, in vem, da so že davno minili časi, ko je bilo dovolj, če si dal na kakšen dogodek transparent. Potrebno je mnogo več in AZS lahko podjetjem veliko ponudi. Razvili bomo programe, s katerimi bomo pritegnili sponzorje. Obuditi bomo morali privlačnost atletskih tekmovanj in ponovno oživiti atletsko ligo kot sistem povezanih tekmovanj po Sloveniji. Želimo dobiti tudi močan mednarodni atletski miting ali denimo organizirati mladinsko evropsko prvenstvo," je napovedal Kocič in dodal, da bo pri financiranju dal prednost stroki in množičnosti pred individualnimi primeri.

Slednje je zmotilo Alberta Šobo, prvega moža največjega atletskega kluba v državi, ljubljanskega Massa. "Sam program mi je sicer zelo všeč, v njem je vse, toda mi ne živimo v idealnem svetu in so finančna sredstva tisti dejavnik, ki omejujejo izvedljivost programa. Poleg tega me je zmotilo, da dajete prednost množičnosti pred vrhunsko atletiko, ki je že tako podhranjena," je menil Šoba.

Lazar je predstavil tudi šest kandidatov za upravni odbor AZS, med katerimi je pet nekdanjih atletov. To so bančnica Ana Miloš, ki je bila edina na današnji predstavitvi, profesorica na Ekonomski fakulteti v Ljubljani Andreja Cirman, bančni menedžer Tevž Korent, menedžer v mednarodni investicijski družbi Aleš Škoberne, tehnični direktor v podjetju Europlakat Matjaž Čepon in Črtomir Špacapan, direktor Regijske razvojne agencije severne Primorske.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.