Avto
157 ogledov

Dva tisoč evrov za inštruktorja

avtošola Dejan Mijović
Invalidi. Do vozniškega izpita le z velikimi težavami.

Vozniški izpit. Bralec Patrik iz Zasavja, ki je že od rojstva brez ene noge pod kolenom, bi rad opravil vozniški izpit, a mu tamkajšnji inštruktorji vožnje nočejo pomagati.

Ko se je obrnil na lokalne šole vožnje, so mu pojasnili, da mora zaradi svoje invalidnosti uporabljati vozilo z avtomatskim menjalnikom in da si mora sam priskrbeti ustrezen avto, saj takšnega z avtomatskim prestavljanjem nimajo. Ker bi za nemoteno vožnjo v vsakem primeru potreboval avtomatski menjalnik, se mu ni zdelo sporno, da si mora avto kupiti sam, presenetilo ga je le to, da mora vgraditi dodatno opremo, kar pa nikakor ni poceni.

2.000 evrov za prilagoditev

"Da bi si avtomobil ustrezno prilagodil, torej da bi bil opremljen tudi z dodatnimi stopalkami za delo inštruktorja, bi porabil vsaj dva tisoč evrov. Avtošole, ki imajo na voljo avto z avtomatskim menjalnikom, so pri nas zelo redke, v mojem okolju pa jih sploh ni," je povedal.

Zakon o varnosti v cestnem prometu določa, da se invalidom izjemoma dovoli opravljanje tečaja in izpita z njihovim avtomobilom ter da jim za to ni treba vgraditi dodatnih stopalk. Je pa takšno delo za inštruktorja zahtevnejše in v tem je morda razlog, da so Patriku dejali, naj v avto vgradi dodatno opremo, pojasnjujejo strokovnjaki.

Za inštruktorje težje delo

Ena od redkih šol voženj pri nas, ki invalidom nemoteno omogoča pridobitev vozniškega izpita, je šola vožnje B & B iz Kranja. Boštjan Pavšar nam je povedal, da imajo na voljo eno vozilo z avtomatskim menjalnikom: "Invalidom ni treba vgraditi dodatnih stopalk. Avto z avtomatskim menjalnikom smo dobili šele pred kratkim; prej smo invalidom dovolili opravljanje izpita z njihovim vozilom. Takšno delo je sicer težje, a za invalide precej 
cenejše."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.