Magazin > Lepota & telo
36 ogledov

Dvajsetletnice so za tabletke

tabletke Shutterstock
Ob omembi kontracepcije ženske najprej pomislijo na kondome in hormonsko kontracepcijo.

Slovenske uporabnice kontracepcije, stare od 20 do 30 let, se najpogosteje odločajo za uporabo kondomov (40 odstotkov) in kombinirane kontracepcijske tablete (30 odstotkov), je pokazala nova raziskava, ki jo je izvedla agencija Mediana. Za dolgoročne metode kontracepcije, med katere na primer spada maternični vložek, se odloča le malo uporabnic. Kontracepcijo pri nas uporablja 70 odstotkov žensk v tem starostnem obdobju.

Redke za naravne metode

Poleg hormonskih metod kontracepcije ali fizičnih preprek pred zanositvijo (kakršna sta kondom in diafragma) nekaj odstotkov uporabnic še vedno prisega na bolj tradicionalne načine zaščite. Dobrih pet odstotkov jih prakticira prekinjen spolni odnos, slaba dva odstotka pa druge naravne metode, ki temeljijo predvsem na opazovanju telesa in merjenju temperature ali drugih dejavnikov.  Učinkovitost teh metod je odvisna predvsem doslednosti in natančnosti posameznice, ki jih izvaja oziroma uporablja.

Priročnost uporabe

Raziskava je pokazala tudi, da ženske način kontracepcije izbirajo glede na priročnost, preprostost uporabe, zanesljivost, čim manj stranskih učinkov in zaščito pred spolno prenosljivimi okužbami. Poleg tega so jim pomembne druge lastnosti, med katere spadajo čim manjši odmerek hormonov, hitra povrnitev plodnosti po prekinitvi uporabe kontracepcije, prekinitev brez obiska zdravnika, dodatni pozitivni učinki (ugoden vpliv na kožo, lase, zmanjšanje mesečnih krvavitev in splošno počutje) ter to, da kontracepcija ne vsebuje estrogena in da ni potrebno redno jemanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.