Šport
52 ogledov

Dve Slovenki do izidov sezone

Vesna Fabjan smučarski tek EPA
Na prvi postaji novoletne smučarske tekaške turneje Tour de Ski v švicarskem Lenzerheideju je najboljšo slovensko uvrstitev dosegla Vesna Fabjan, ki je bila deseta. Zmagala je Norvežanka Maiken Caspersen Falla, pri moških pa si je prvo zmago priboril Italijan Federico Pellegrino.

V sprintu v prosti tehniki so v izločilnih bojih nastopile tri slovenske tekačice. V kvalifikacijah sprinta je bila Vesna Fabjan 12., Nika Razinger 17., Alenka Čebašek pa 19. Brez finala je ostala Lea Einfalt z 61. dosežkom kvalifikacij.

Čebaškova je izločilne nastope končala v četrtfinalu, kjer je bila četrta v svoji skupini, Fabjanova in Razingerjeva pa sta bili v svojih skupinah drugi in sta napredovali. Slednja je v ciljnem sprintu za nekaj centimetrov premagala slovito norvežanko Therese Johaug. V polfinalu sta Slovenki tekli v isti skupini, na koncu pa s petim in šestim mestom končali nastope. Fabjanova je bil na koncu deseta, Razingerjeva 12., Čebaškova pa 22. V finalu je sicer slavila Maiken Caspersen Falla pred Švedinjo Ido Ingemarsdotter in rojakinjo Ingvild Flugstad Oestberg.

Pri moških je v finalu Federico Pellegrino ugnal Rusa Sergeja Ustjugova, tretji je bil Norvežan Finn Haagen Krogh. Miha Šimenc je v kvalifikacijah nastopil solidno, dosegel 38. čas in tako ostal brez nastopov v izločilnem delu tekmovanja.
 

"Danes smo prebili magično mejo preboja v polfinale. Tu smuči niso več tako stekle kot v četrtfinalu. Dekleta so solidno nastopile in je to dobra napoved za Planico, kjer si vsekakor želimo finale. Mihi je za izločilne boje zmanjkalo 60 stotink sekunde ter je tako skoraj prepolovil razliko iz zadnje tekme. Njegova pot gre v pravo smer, morda mu preboj uspe ravno v Planici," je o tekmi dejal glavni slovenski trener Marko Gracer.

Gracer je spregovoril tudi nekaj besed o zadnjem treningu v Planici in na Pokljuki: "Vsekakor nam je trening na Pokljuki in v Planici koristil. Želimo si predvsem, da bi bila v Planici čim prej na voljo proga, ki bo tudi v svetovnem pokalu, da bomo nanjo pripravljeni. Po tekmah v Lenzerheideju bodo šprinterji Razingerjeva, Fabjanova in Šimenc odpotovali domov ter trenirali doma. Vsi pa se bodo do nedelje normalno udeležili tekem v okviru Tour de Skija."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.