Slovenija
342 ogledov

Dve uri dela odtehta dan v zaporu

Dari Južna grafika Žurnal24 main
Če ne bo delal, bo šel v zapor. Dari Južna si kazni za pranje denarja nikakor ne sme odplačati. Za sodišče zbiranje donacij ni primerna kazen za obsojenega bogataša. Vsak dan mora biti v službi, vztrajajo.

Alternativna kazen. Dari Južna, dolenjski poslovnež in eden od najbogatejših Slovencev, mora svojo kazen zaradi pranja denarja odslužiti izključno s fizično opravljenim delom. Na delovnem mestu mora biti vsak dan, delo pa mora opravljati pod neprestanim nadzorom in vsak dan dokazovati, kaj vse je med delovnim časom postoril. 

Donacije niso kazen!

To je Južni konec lanskega leta odredilo ljubljansko sodišče, ki ga je obsodilo na eno leto in devet mesecev zaporne kazni zaradi pranja denarja ter oškodovanja cestnega in gradbenega podjetja CGP za skoraj pet milijonov evrov. Ker je krivdo priznal, je sodišče Južni dovolilo, da kazen namesto v zaporu odsluži z delom v družbeno korist, zato je Centru za socialno delo (CSD) Metlika naložilo, naj Južni najdejo delo. 

Južna se je sprva dogovoril, da se z lanskim novembrom zaposli kot sodelavec društva Sezam, ki med drugim skrbi za varstvo otrok in pomoč pri njihovem učenju, ter zanje zbere za okrog 19.000 evrov donacij. A sodišče ugotavlja, da za obsojenca to ni zadostna kazen. "Sklenjeni dogovor med obsojenim Južno, CSD in Sezamom po mnenju sodišča ni bil sestavljen skladno z veljavno zakonodajo. V sporazumih niso bile določene konkretne naloge, ki bi bile časovno izmerljive. Poleg tega ni bil omogočen nadzor nad ugotavljanjem, ali obsojeni naloge opravlja in ali bo oddelal izrečenih 1.260 ur dela v splošno korist," poudarjajo na sodišču. Obsojeni bogataš bi namreč kazen lahko preprosto odplačal. Južna bi se s plačilom zahtevanih 19 tisočakov v trenutku rešil polovice prisojene kazni, ki jo mora oddelati na Sezamu. 

"Kazenski zakonik ne predvideva, da lahko donacija nadomesti izvršitev zaporne kazni ali odobreno alternativno izvršitev take kazni," pojasnjujejo na vrhovnem sodišču.

Zdaj ga lažje nadzirajo

CSD je moral zato Južni poiskati novo delo oziroma priskrbeti službo, kamor bo moral prihajati vsak dan. "Iz novega dogovora izhaja, da bo Južna polovico dela v splošno korist v obsegu 630 ur opravil na Osnovni šoli Nove Fužine v Ljubljani, preostalih 630 ur pa v korist Sezama. Naloge, ki jih bo obsojeni opravljal, so jasno določene in časovno izmerljive, omogočen pa je tudi nadzor nad opravljenim delom obsojenega," poudarjajo na sodišču. 

Če bo Južna zdaj poskušal izkoristiti zaupanje sodnikov in se izogibal delu, ki ga mora opraviti, ga lahko takoj pošljejo v zapor, da tam odsluži kazen, ki je ni z delom. "En dan zapora nadomesti z dvema urama dela," pravijo na sodišču.

Komentarjev 8
  • zdrej 15:36 27.januar 2014.

    Nekako tako. Pravim, da se vsaka kazen dodeli v finančni vrednosti. Ter se pri tem upošteva dohodek oz. imetje. Potem pa se lahko odplača ali pa gre delat. Zapor je samo za družbeno nevarne/nestabilne ljudi. Sem sodijo večkratniki povratniki iz ...prikaži več katerega koli razloga, ter drogeraši, posiljevalci, ... .

  • mirko 13:38 27.januar 2014.

    Edino tako bi se lahko naša država rešila gotovega bankrota na dolgi rok, s prisilo lopovov, kateri so dejansko krivi za nastalo situacijo. Če pa nima več denarja, ki ga je nakradel, pa zapor in zraven tega še prisilno delo, ...prikaži več ne pa neke zaporniške človekove pravice. Zapori naj ustanovijo svinske farma in naj tam gnoj kidajo. Gnoj naj dela z gnojem.

  • mirko 13:34 27.januar 2014.

    Popolnoma se strinjam, ampak cena odkupnine mora biti višja od vsote ki jo je protipravno pridobil. To pomeni vračilo vsega kar je protipravno pridobil za kaznivo dejanje pa še vsaj 20% zraven.