Šport > Nogomet
18 ogledov

Barcelona in PSG dobro opravila nalogo v gosteh

Manchester City - Barcelona
1/12
Reuters
Barcelona je v gosteh vknjižila pomembno zmago proti Manchester Cityju (2:0), PSG že odpravil Leverkusen (4:0).

S tekmama v Manchestru in Leverkusnu so se začeli boji osmine finala Lige prvakov. Najtežje pričakovana tekma je bila prav ta v Angliji, kjer sta se udarila Manchester City in Barcelona. Dvoboj gigantov je dobil aktualni španski prvak, ki je domov odnesel pomembno zmago z 2:0. Katalonci so s tem prišli v odličen položaj pred povratno tekmo na Camp Nouu.

Čeprav se je Neymar že vrnil po poškodbi in na zadnji prvenstveni tekmi tudi zadel, se je trener Kataloncev Tata Martino odločil, da ga danes ne uvrsti v začetno enajsterico. Lionelu Messiju v napadu družbo tako delata razigrana Cesc Fàbregas in Alexis Sanchez. Njegov kolega na drugi strani, Manuel Pellegrini, pa je v napad postavil Alvara Negreda.

Posest Barceloni, priložnosti Cityju

Kot je že v navadi so nogometaši Barcelone že v uvodnih minutah prevzeli posest nad žogo, a si akcije s katero bi prebili obrambo domačih, niso pripravili. Odločen začetek blaugrane je nekoliko presenetil domače, ki so v začetku tekme čakali predvsem na priložnosti iz hitrih protinapadov.

Nekdanjim soigralcem je močno zapretil Yaya Toure v 17. minuti, a njegov prodor ni obrodil sadov, saj je žoga po prekršku nad Victorjem Valdesu znova pripadla španskim prvakom. Blizu zadetka je bil nekaj minut kasneje Alvaro Negredo, ki pa po slalomu iz neugodnega položaja žoge ni mogel spraviti v mrežo nasprotnika.

Valdesa izlet v prazno ni drago stal

Manchester City - Barcelona | Avtor: Reuters Reuters
Po slabšem začetku so 'meščani' vse bolj prevzemali pobudo in izjemno priložnost dočakali po prostem strelu v 25. minuti. Valdes je skočil v prazno, domači pa po odbojki z glavo žoge niso spravili prek črte preden je do nje prišel španski vratar. Slednji je nekaj minut kasneje ujel še žogo po poizkusu Negreda z razdalje, a vprašanje kako dolgo lahko Barça zdrži ob takem pritisku domačih.

Navijači plavih so si nekoliko kasneje lahko pošteno oddahnili, da Katalonci niso izkoristili številnih nervoznih potez obrambe njihovega kluba. Prvi, ki je preizkusil domačega vratarja Joa Harta pa je bil vezist Xavi. Njegov strel z razdalje je angleškemu reprezentančnemu vratarju povzročil precej preglavic preden je žogo dokončno ukrotil.

Demichelisov prekršek pomagal Barçi

Nadaljevanje prvega polčasa je ponudilo nekaj nevarnih poizkusov na obeh straneh in dobro delo obeh obramb. Izkazal se je predvsem Martin Demichelis, ki je zaustavil prodirajočega Alexisa Sancheza. Nobena od ekip v prvem polčasu tako ni našla poti do mreže in ob odhodu v slačilnico je bil izid še vedno 0:0.

Drudi polčasi so nekoliko boj podjetno začeli domači, v 55. minuti pa se je tekmo povsem prelomila. Martin Demichelis je podrl prodirajočega Messija, sodnik je dosodil enajstmetrovko, argentinskega branilca pa izključil. Messi je najstrožjo kazen zanesljivo izkoristil in v ugoden položaj spravil svojo ekipo.

Valdes in Alves dodatno pripomogla k zmagi

Četudi se zdi, da je bil prekršek napravljen izven kazenskega prostora Harta, to domačim ni pomagalo. Barcelona je darilo izkoristila in hitro znova zapretila, a se je vratar Cityja izkazal. Kljub prednosti igralca več, so se priložnosti nizale na obeh straneh, vedno pa je za zadetek zmanjkalo nekaj natančnosti, ali pri predložku ali pa pri zaključku.

Manchester City - Barcelona | Avtor: Reuters Reuters
Drugega zadetka so se vendarle veselili Katalonci, ko je Fabregas v kazenskem prostoru nesebično podal do Gerarda Piqueja, ki je žogo le še porinil v prazno mrežo. Njihovo veselje pa je precej hitro skazila sodniška piščalka, ki je naznanila (sumljiv) prepovedan položaj, zaradi katerega je bil zadetek razveljavljen.

Junak Barcelone na tej težki in pomembni tekmi je bil definitivno Victor Valdes, ki je z imenitnimi posredovanji reševal vodstvo svoje ekipe. To bo pred povratno tekmo vendarle kar lepo, saj je ob zaključku tekme eno od številnih priložnosti izkoristil Dani Alves, ki je med nogama premagal Harta.

Matuidi hitro podrl načrte Leverkusna

Na drugi današnji tekmi sta se za čim boljši izid pred povratno tekmo borila Bayer Leverkusen in Paris Saint-Germain. Nemce, ki jih vodi Finec Sami Hyypia čaka ogromno dela, če se želijo v četrtfinale uvrstiti prek aktualnih francoskih državnih prvakov, saj so jih ti na domačem igrišču porazili s kar 4:0 in si skorajda že utrli pot v naslednji krog tekmovanja. 

Parižani so potrebovali vsega dve minuti, da so pokazali zakaj so v tem dvoboju favoriti. Po lepi globinski podaji se je sam pred vratarjem Berndom Lenom znašel Blaise Matuidi in ga suvereno premagal za vodstvo gostov. Prav kmalu bi lahko nogometaši PSG podvojili vodstvo. Zlatan Ibrahimović je imel na voljo prosti strel s približno 20 metrov, a je meril v nemški živi zid.

Ibrahimović 'udaril' dvakrat

Bayer Leverkusen - PSG | Avtor: Reuters Reuters
Še bliže zadetku so Francozi bili v 11. minuti. Leno je slabo izbijal žogo, ki je padla na nogo švedskemu napadalcu, ki pa je iz bližine nastreljal zgolj enega od branilcev Bayerna. Tudi domači so nedolgo zatem dočakali svojo priložnost. Po predložku Andresa Guardada po prostem strelu je Stefan Kiessling nevarno meril z glavo, a se je izkazal Salvatore Sirigu.

Ko se je že zdelo, da imaj domači tekmo malce bolj pod nadzorom, pa je v lastnem kazenskem prostoru neumnost napravil domači branilec Spahić, podrl Ezequila Lavezzija, sodnik pa je dosodil enajstmerovko. Zlatan Ibrahimovič potem ni imel težav ob strelu za podvojitev vodstva. Če so na drugi gol gostje čakali dobrih 35 minut, pa so na tretjega zgolj dve minuti. Znova je bil natančen Ibrahimović, tokrat je s pravcato bombo žogo spravil v domačo mrežo z razdalje.

Drugi polčas je na BayAreni ponudil precej manj akcije kar se tiče zadetkov, je pa svoji ekipi možnosti za preobrat dokončno zapravil Spahić, ki je igrišče zapustil predčasno po zaslugi drugega rumenega kartona. Da bo tekma v Parizu resnično zgolj revijalna, je s četrtim zadetkom za goste poskrbel rezervist Yohan Cabaye, z natančnim strelom v levi zgornji kot domačih vrat.

Liga prvakov, osmina finala, prve tekme:

Manchester City : Barcelona 0:2 (0:0)
Messi (55/11-m), Alves (90)
RK: Demichelis (53)/ Manchester City

Bayer Leverkusen : Paris Saint-Germain 0:4 (0:3)
Matuidi (3), Ibrahimović (39/11-m 41), Cabaye (88)
RK: Spahić (59)/ Bayer Leverkusen

Sreda ob 20.45:
AC Milan – Atletico Madrid
Arsenal – Bayern München

Torek, 25. 2. ob 18.00:
Zenit - Manchester United

Ob 20.45:
Olympiacos – Manchester United

Sreda, 26. 2., ob 20.45:
Galatasaray – Chelsea
Schalke 04 – Real Madrid

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.