Šport
48 ogledov

Dvoboj velikih štirih za izjemen Tour

alberto contador EPA
Pred nami je vrhunec kolesarske sezone. V soboto se bo v Utrechtu na Nizozemskem pričela 102. izvedba Dirke po Franciji.

Letošnja Dirka po Franciji ni tako nestrpno pričakovana le zaradi zanimive trase, pač pa tudi zaradi spektakularne konkurence, saj so na štartu dirke vsi "Veliki štirje":

Vincenzo Nibali | Avtor: EPA EPA
Vincenzo Nibali – lani je bil "Morski pes iz Messine" neusmiljen ter je popolnoma deklasiral vso konkurenco na Touru, ko je z veliko prednostjo zmagal v skupnem seštevku, temu pa je dodal še štiri etapne zmage. Res pa je, da sta tako Contador kot Froome zaradi poškodbe odstopila, Quintane pa ni bilo na štartu. Letošnja sezona je sicer podpovprečna za Sicilijanca, a prav tako je bila vse do Toura tudi lanska.

Nairo Quintana – izjemni Kolumbijec je prvič v polnem sijaju zasijal ravno na Touru in sicer leta 2013, ko je z zgolj 23 leti osvojil pikčasto (za najboljšega hribolazca) in belo (za najboljšega mladega kolesarja) majico ter tudi eno zahtevno gorsko etapo. V skupnem seštevku je končal na izjemnem drugem mestu. Lansko leto je Tour izpustil, saj se je popolnoma skoncentriral na Giro, ki ga je suvereno dobil. Svojo moč je dokazal tudi že v letošnji sezoni, ko je na dirki Tirreno-Adriatico deklasiral tako Contadorja kot Nibalija.

Alberto Contador – "El Pistolero" je imel za seboj odličen začetek sezone 2014, saj je prepričljivo dobil dirko Tirreno-Adriatico ter Dirko po Baskiji. Na Tour je prišel v odlični formi ter kot prvi favorit dirke. A na deseti etapi je padel ter odstopil. Kljub zlomu noge je kasneje nastopil že na domači Vuelti, ki jo je dobil pred Froomom. Za letošnjo sezono si je postavil neverjetno zahtevno nalogo: Zmagi na Giru in Touru. Prvi del naloge je že izpolnil.

Chris Froome – leto 2014 ni bilo njegovo leto, saj je nanizal preveč padcev in odstopov ter zmagi le na Dirki po Omanu ter Dirki po Romandiji. Odstopil je tudi na Touru, potem ko je padel na tlakovcih. Dober povratek je nato sicer uprizoril na Vuelti z drugim mestom, a je moral premoč priznati ravno največjemu rivalu - Contadorju. Tudi začetek letošnje sezone ni bil najboljši, saj je bil večino časa poškodovan. Toda zdi se, da počasi prihaja v pravo formo, saj je končal tretji na Dirki po Romandiji (bil je boljši tako od Nibalija kot tudi od Quintane), na Kriteriju Dauphine pa je zmagal.

"V prvih etapah lahko izgubiš Tour"

Chris Froome | Avtor: Reuters Reuters
"Vsekakor zame med favorite sodita Froome in Contador ... Letos je ogromno dobrih kolesarjev na Touru. Na Giru sta bila glavna kandidata za zmago na primer le Contador in Richie Porte, ki je potem omagal. Na Dirki po Franciji bo drugače, veliko kolesarjev računa na dobro vožnjo. Že prvi teden, ko so ravninske etape, bo tako zelo živčen, precej bo padcev. Mislim, da se nam obeta težak Tour de France zaradi širokega kroga favoritov. Že v prvih etapah bodo vsi pomočniki poskušali pripeljati svoje kapetane v prve vrste, cesta pa je široka le toliko kot je široka. Ne bo se odločalo le v Alpah ali pa kronometrih, odločalo se bo tudi že prej. V prvih etapah Toura ne moreš dobiti, a lahko pa ga izgubiš," je za Žurnal24.si moč letošnjega Toura sicer ocenil direktor Dirke po Sloveniji in direktor ekipe Adria Mobil Bogdan Fink.

Na letošnji Dirki po Franciji bo za ekipo Cannondale – Garmin nastopil tudi Slovenec Kristijan Koren. V prejšnjih sezonah je moral svoje moči usmeriti predvsem v pomoč prvi zvezdi ekipe Petru Saganu, ki pa je pred letošnjo sezono prestopil k moštvu Tinkoff-Saxo. S tem bi moral tudi borbeni Slovenec dobiti več svobode v svoji vožnji ter več možnosti za različne pobege.

Štirje s petimi zmagami

Dirka po Franciji sicer velja za sveti gral kolesarstva. Gre za najprestižnejšo dirko ter za enega izmed najbolj spremljanih dogodkov na svetu. Na njej so do sedaj rekordnih petkrat slavili štirje kolesarji: Eddy Merckx, Bernard Hinault, Miguel Indurain ter Jacques Anquetil (edini, ki mu je uspelo, da je na dirki nosil rumeno majico od konca prve etape, pa do zaključka dirke). Seveda je tu potrebno omeniti tudi Lanca Armstronga, ki je slavil kar sedemkrat, a so mu bili naslovi zaradi jemanja nedovoljenih poživil odvzeti. Izmed aktivnih kolesarjev je edini z več kot eno zmago le Contador, ki je slavil dvakrat in sicer v letih 2007 ter 2009. Najmočnejši je bil tudi leta 2010, a je po obtožbah o jemanju dopinga ostal brez naslova.

Od desete etape v Pirenejih, od 17. v Alpah

Letošnja dirka bo trajala dobre tri tedne od 4. julija pa do 26. julija. Kolesarji bodo prevozili 3.344 kilometrov ter se na poti soočili s tlakovci, hribi in gorami. Prva etapa na dirki bo 13,7 kilometrov dolg kronometer po ulicah Utrechta. Druga etapa bo popolnoma ravna in bo potekala po obali Nizozemske. Naslednji dan se bodo kolesarji preselili v Belgijo, kjer bo zaključek tretje etape potekal v Ardenih. Četrto etapo zaznamuje 13,3 kilometre dolg del, ki poteka po tlakovcih.

Peta, šesta in sedma etapa potekajo po severni Franciji in bi morale biti pisane na kožo sprinterjem. Osma etapa je sicer pretežno ravninska, a ima cilj na vrhu dvokilometrskega vzpona na Mur de Bretagno. Letos so organizatorji ponovno tugi uvedli bonifikacijske sekunde za najbolje uvrščene na etapah 2-8, tako da lahko pričakujemo boj za vsako mesto med kandidati za skupno zmago. Sledila bo deveta etapa, ki je 28 kilometrov dolg ekipni kronometer. Kolesarji bodo nato imeli dan počitka.

Alberto Contador | Avtor: EPA EPA
Na dan Bastilije se bodo kolesarji preselili v Pireneje, kjer bodo potekale 10., 11. ter 12. etapa. Tu jih bodo pričakali številni znameniti vzponi, med drugimi tudi legendarni Tourmalet. Sledile bodo štiri etape, ki bodo potekale po Centralnem masivu. Razen 14., ki se konča s tremi kilometri vzpona, naj bi to bile etape, ki so pisane na kožo sprinterjem. Nato sledijo alpske preizkušnje.

Sedemnajsta etapa bo identična peti etapi z nedavnega Kriterija Dauphine, kjer nas čaka spektakularni 23,5 kilometrov dolg spust, kateremu sledi 10 kilometrov dolg vzpon do letovišča Pra-Loup. Osemnajsto etapo bo zaznamoval petdesetkilometrski vzpon na Glandon. Devetnajsta etapa postreže s kar štirimi zelo zahtevnimi vzponi s ciljem na La Toussuireu. Zadnja gorska etapa, dvajseta etapa, pa ponudi vzpon na legendarni Alpe d'Huez. Enaidvajseta etapa je 
zaključna etapa letošnje dirke, ki se konča v Parizu na Elizejskih poljanah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.