Šport
58 ogledov

Dvojna nemška zmaga

Felix Neureuther EPA
Nemčija je le dočakala zmagoslavje na slalomih za svetovni pokal v Madonnni di Campiglio. In to kar dvojno zmago. Zmagal je Felix Neureuther, drugi je bil Fritz Dopfer.

Nemški dvojec je v finalu ubranil prvo in drugo mesto po prvi vožnji, na tretje mesto je v finalni vožnji skočil Šved Jens Byggmark (+ 0,86), peti na prvi progi.

Nemca sta odlično začela tekmo ter v največji možni meri v svojo korist izrabila dobri startni številki na mehki podlagi. Dopfer je odprl slalom in vodil vse do nastopa rojaka Neureutherja, ki je slalom startal kot peti. Neureuther, ki izhaja iz slovite smučarske družine njegova mati je Rosi Mittermaier, oče pa Christian Neureuther, je čas rojaka popravil za devet stotink sekunde. Do konca prve vožnje pa Nemca ni uspel prehiteti nihče od preostalih udeležencev.

Neureuther, ki je zmagal prvič v sezoni, je vpisal še deseto zmago v svetovnem pokalu, s čimer je postal najuspešnejši nemški alpski smučar v moški konkurenci, za eno zmago je prehitel Markusa Wasmeierja. "Zelo sem zadovoljen z načinom, kako sem danes zmagal. Marcelu sem bil v Aareju zelo blizu, zdaj pa so se stvari obrnile meni v prid. To, da sem najboljši Nemec, mi niti ne pomeni toliko, čeprav je seveda lepo imeti deset zmag, ampak moj prvi cilj je biti najboljši slalomist v sezoni," je dejal 30 letni tekmovalec.

Že prva proga ni niti najmanj ustrezala po prvih dveh slalomih vodilnemu slalomistu Avstrijcu in branilcu skupne zmage Marcelu Hirscherju, ki je imel po zmagi na veleslalomu v Alta Badii visoke načrte tudi v Madonni di Campiglio, a se je uštel. V prvi vožnji teh pričakovanj ni upravičil, z zaostankom 85 stotink sekunde je postavil 11. čas, v drugi vožnji pa ob prihodu v cilj ni prevzel vodstva, na koncu pa je zasedel le sedmo mesto z zaostankom več kot sekunde.

Salzburžan je s slabim nastopom zapravil vodstvo v posebnem slalomskem seštevku, za 24 točk ga je prehitel Neureuther, tretji pa je Dopfer, ki ima šest točk več od Norvežana Henrika Kristoffersena. Hirscher je zapravil tudi lepo priložnost za prevzem vodstva v skupnem seštevku, za vodilnim Norvežanom Kjetilom Jansrudom, ki v slalomu ne tekmuje, zaostaja 34 točk.

"Zdaj vem, kaj bom počel med božičnimi prazniki, treniral bom slalom. Nisem nezadovoljen z razpletom tekme, moram pa reči, da sem zelo zadovoljen z veleslalomsko formo, kateri sem v zadnjih nekaj tednih namenjal največ pozornosti," pa je dejal Hirscher.

Slovenski tabor brez finalista

Slovenija še na tretjem slalomu v tej sezoni ni imela finalista. Slovenski tabor je vse svoje karte stavil le na nastop enega Slovenca Matica Skubeta, ki pa z visoko startno številko 44 ni imel pravih možnosti za preboj med trideseterico in dobitnike točk. Na prvi progi si je nabral za tri sekunde in 16 stotink zaostanka za vodilnim, kar je ob prihodu v cilj zadoščalo za 31. čas in izpad iz prve trideseterice. Skube je do konca prve vožnje izgubil še dve mesti, za finalom pa je zaostal skoraj pol sekunde.

Po upokojitvi slalomskega veterana Mitje Valenčiča Slovenija v slalomu ne premore tekmovalca, ki bi se redno uvrščal v finale. Po 13 tekmah sta točke v svetovnem pokalu osvojila le Žan Kranjec v veleslalomu in Klemen Kosi v superveleslalomu. Kranjec je 93. skupno, Kosi pa 105.

Zadnja moška tekma v koledarskem letu bo nedeljski smuk v Santa Caterini, ženski del karavane pa v nedeljo in v ponedeljek čakata veleslalom in slalom v Kühtaiju

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.