Slovenija
57 ogledov

Dvorano bi, denarja nikjer

Sport 01.07.12, sportna dvorana portoval, novo mesto, foto: sadar/vuga Žurnal24 main
Tako naj bi po prvotni zamisli arhitektov Sadar in Vuga izgledala nova športna dvorana Portoval.

"Obljube o izgradnji nove športne dvorane so bile igranje s čustvi športnih navdušencev. Obljubljali so jim gradove v oblakih, ne da bi imeli pripravljeno finančno konstrukcijo," opozarja mestna svetnica Vida Čadonič Špelič. V osnutku proračuna Mestne občine Novo mesto (MONM) za leto 2013 je predvideno nadaljevanje gradnje športne dvorane Portoval, ki bi lahko bila po mnenju občine ob ustreznih finančnih virih zgrajena v štirih letih. "Dinamika izvedbe je odvisna od zmožnosti zagotavljanja sredstev v občinskem proračunu ter pridobitve sofinancerskih srdestev," pravijo na MONM.

Tribune še letos

MONM naj bi letos začela z gradnjo vzhodnih tribun, ki je sicer druga faza projekta. Za obrnjeni vrstni red gradnje so se odločili, ker je cenejši "in je platforma za izvedbo prve faze z napeljavo energetskih vodov in zunanjo ureditvijo".

A zato bodo morali najprej spremeniti projektno dokumentacijo, kar jih bo stalo 158 tisočakov, prav tako bo potrebno spremeniti gradbeno dovoljenje. Izvajalca naj bi izbrali prek javnega razpisa. Tribunski del dvorane naj bi stal 3,5 milijona evrov. Občina naj bi plačala 2,5 milijona, milijon namerava pridobiti iz različnih razpisov.

Išče se zasebni partner

MONM namerava sicer dvorano zgraditi v javno-zasebnem partnerstvu. Zasebni kapital naj bi, tako predlagajo v osnutku proračuna, prispeval 9,9 milijona evrov, skupna investicija pa naj bi po zadnjih projekcijah stala 19,7 milijonov evrov. Čadonič Špeličeva opozarja, da se ji finančna konstrukcija ne zdi realna. "Novo mesto potrebuje predvsem manjšo in uporabnejšo športno dvorano, v kateri bodo lahko telovadili tudi dijaki," pojasnjuje. Do zdaj je občina za projekt sicer zapravila dobra dva milijona evrov. Največ, milijon, za nakup zemljišča, dobrih 700 tisočakov pa je šlo za arhitekturno zamisel.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.