E-Life
630 ogledov

5G bo spremenil in olajšal naše delo

5g
1/4
Profimedia
Najnovejša, peta generacija mobilnih brezžičnih omrežij prinaša mnogotere izboljšave tudi na delovnem mestu. Od zmanjšanja rutinskega dela do avatarjev, naših virtualnih grafičnih dvojnikov na službenih sestankih.

Predstavljajte si, da se v dnevni sobi udeležite sestanka, na katerem 3D-hologrami v realnem času na digitalno tablo zapisujejo najnovejše ideje in tako izboljšajo pretok informacij ter sodelovanje med strokovnimi timi na različnih delih sveta. Ali trgovino, kjer pametne police samodejno zaznajo pomanjkanje zalog določenega izdelka in dobaviteljem takoj oddajo naročilo, da jih dostavi. Zaposlenim tako olajšajo pravočasno odgovarjati na povpraševanje in jih hkrati razbremenijo opravljanja rutinskih nalog. Lahko pa si nadenete slušalke za razširjeno resničnost in v realnem času prejmete vodena navodila, kako popraviti kakšen stroj, podnevi ali ponoči. Prelepo, da bi bilo res? 

Velika pričakovanja 

Pa ni. Že kmalu si vsega tega ne bo treba le predstavljati. Najnovejša generacija brezžičnih mobilnih omrežij 5G bo s svojimi lastnostmi, kot so boljša in hitrejša komunikacija med napravami ter precej večja zanesljivost in zmogljivost omrežja napram predhodnikom, idealna za optimizacijo delovnih procesov v vseh mogočih gospodarskih panogah.  

Največjo spremembo bo vsekakor prinesla hitrost povezave, zaradi katere bo delo potekalo veliko učinkoviteje. Po nekaterih ocenah naj bi bila tehnologija 5G, ki bo podatke obdelala v gigabitih na sekundo in ne več v megabitih, sčasoma celo 100-krat hitrejša od obstoječih LTE/4G omrežij.  

5g | Avtor: Profimedia Profimedia

Prav tako bo 5G lahko sočasno učinkovito podpiral veliko več pametnih naprav in aplikacij. Kar bo kmalu odločilnega pomena, saj je treba upoštevati, da se bo v naslednjih letih število naprav, povezanih z internetom, imenovanih internet stvari (IoT), eksponentno povečalo - s 27 milijard v letu 2020 na 125 milijard v letu 2030, kažejo napovedi. Te naprave, opremljene z množico senzorjev, števcev in drugih tipal, bodo v realnem času zbirale in analizirale veliko količino podatkov ter v nekaterih primerih ob tem tudi nemudoma ukrepale. Proizvodna oprema bo na primer lahko odkrila okvare, preden se pojavijo, rezultat pa bodo manjši izpadi, zastoji in izguba produktivnosti.  

Delo na daljavo 

Obstaja torej vrsta pomembnih posledic, ki jih bo prihod 5G prinesel v naše delo.  

Če bo izpolnil svoje obljube o hitrosti, zanesljivosti in povezljivosti, bo največji zmagovalec gotovo delo na daljavo. Tako za zaposlene kot delodajalce. In da si oboji tega še kako želijo, kažejo podatki, ki zadnjih dve desetletji, odkar je z napredkom tehnologije to vse dostopnejša in pogostejša možnost, beležijo strmo naraščanje tako ponudbe kot povpraševanja.  

Ker pa delo na daljavo običajno zahteva dostop do zanesljivega in hitrega interneta, je bilo pogosto omejeno na domače pisarne ali delovne prostore. Z izboljšano hitrostjo ter zanesljivostjo povezav se bo tudi to končno spremenilo in delavci bodo resnično lahko delali kjer koli želijo, pa naj bo to doma, v parku ali na vlaku. In ne samo na delovnih mestih, kjer smo vajeni do zdaj – tudi v tovarni bodo na primer od daleč pregledovali in spremljali delovanje sistema v realnem času, zdravstveni delavci pa bodo preverjali zdravje pacientov prek nosljivih naprav.  

Številni prihranki 

V času pandemije so se mnogi sestanki zgodili preko videokonferenc in to lahko pričakujemo tudi v prihodnje. Povečana hitrost in pasovna širina prinašata boljšo kakovost videa in manj prekinitev povezav, dolgoročno pa lahko pričakujemo, da bodo tehnologije, ki prihajajo s 5G, uvedle celo virtualna srečanja ter sprožile razvoj z njimi povezanih orodij.  

Prihranek časa ter stroškov, ki jih namenimo službenim potem, bo s tem ogromen. Na virtualnem sestanku bomo sedeli doma ali kje drugje, a se bomo hkrati počutili, kot da skupaj z drugimi sedimo za isto mizo in ne pred zaslonom. Za še pristnejšo izkušnjo bližine na daljavo pa bodo s časom poskrbeli holografski klici. Lokacijsko oddaljeni udeleženci sestanka bodo tako drugim predstavljeni kot avatarji, ki se lahko premikajo po virtualnem delovnem prostoru in s kolegi v realnem času rešujejo delovne izzive na digitalni tabli.  

Nenazadnje pa lahko razvoj in povečan obseg dela na daljavo podjetjem prinese tudi prihranek pri najemu prostorov. 

5g | Avtor: Profimedia Profimedia

Na prihod novosti se je treba pripraviti 

Medtem, ko nekateri navdušeno trdijo, da bo omrežje 5G v naše delo prineslo tako revolucionarne premike, kot so jih denimo izum parnega stroja, tiska, avtomobila in elektrike, drugi o učinkih nove omrežne tehnologije na delovno okolje in procese raje razmišljajo nekoliko previdnejše - kot o postopnem prehodu na izboljšave, pri katerih bo Wi-Fi še naprej glavna brezžična možnost pri delu od doma in v službi, skupaj z žično povezavo.  

A se oboji strinjajo, da bodo spremembe pomembne. Seveda pa je nanje treba z ustreznimi izobraževanji pripraviti vse zaposlene. Za začetek s predstavitvami možnosti in priložnosti, ki so s tehnologijo 5G že pred vrati, nato o tem, kako bo evolucija, ki jo 5G prinaša, spremenila poslovno okolje in aplikacije v določeni panogi. Najhitreje brez dvoma v telekomunikacijah, zdravstveni oskrbi, proizvodnji, trgovini na drobno, prometu in kmetijstvu. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.