Slovenija
142 ogledov

E-podpisovanje v podjetju deluje že tri tedne, v e-upravi še ne

racunalnik Saša Despot
Medtem ko isto podpisno komponento v podjetju uporabljajo že od 17. septembra, e-podpisovanje na e-upravi v novejših brskalnikih Chrome in Firefox še vedno ne deluje.

"Na naših spletnih straneh bomo novo verzijo podpisne komponente za operacijski sistem Windows objavili takoj, ko bomo ocenili, da je ta dovolj stabilna za produkcijsko uporabo, kar pričakujemo od verzije, izdane v tem tednu. Podpisna komponenta naj bi tako bila na spletnih straneh objavljena predvidoma do konca tedna," obljubljajo na ministrstvu za javno upravo. 

Uporabljajo že tri tedne, motenj ni

V podjetju Actual IT pa isto novo komponento za e-podpisovanje brez težav uporabljajo že tri tedne. "Komponento smo prejeli 10. septembra. Za implementacijo smo potrebovali teden dni po prejemu, pri čemer smo večino časa porabili za testiranje pravilnosti delovanja. Motenj v delovanju nismo zaznali," pojasnjujejo. 

e-uprava opozorilo | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si


Tudi na ministrstvu so prvo verzijo iste podpisne komponente proXSign prejeli že 10. septembra. Čeprav trdijo, da ni dovolj stabilna, se je po naših neuradnih informacijah zapletlo pri dogovoru z zunanjim izvajalcem, ali bo vgradnja posebej plačana in koliko. Na ministrstvu so se odgovoru na vprašanje, ali so naročilo za vgradnjo že oddali, izognili. 

Podjetje Actual IT je vgradnjo za svojo stranko opravilo v sklopu rednega vzdrževanja. 

Vgradnjo bi lahko vnaprej pripravili

Tudi če ocenjujejo, da verzija ni dovolj stabilna, bi lahko pripravili (vzporedno) integracijo, saj se integracijski vmesnik med različnimi verzijami ne razlikuje, enak pa je bil že pri beta verzijah, ki so jih prejeli še prej. To pomeni, da bi vgradnja lahko že bila izvedena, ko bi bila komponenta po oceni ministrstva dovolj stabilna, pa bi le odstranili staro podpisno komponento in objavili novo, nam je povedal odličen poznavalec. 

Apple | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Applovi verniki morajo še malo počakati

Dobra novica za vse uporabnike Appla pa je, da bo 25. oktobra izšla prva verzija podpisne komponente za operacijske sisteme MAC, kdaj bo na boljo 

"Ker je programski vmesnik podpisne komponente enak ne glede na operacijski sistem, bodo aplikacije, ki bodo prilagojene za uporabo nove podpisne komponente, njeno uporabo omogočale tudi v operacijskem sistemu MAC," pravijo na ministrstvu. 

Kot smo že poročali, nova podpisna komponenta ne bo več odvisna od brskalnika, kar je uporabnikom doslej povzročalo precej težav.

Preberite še: 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • RallyPoint 20:28 08.oktober 2015.

    Ne deluje samo in izključno zato, ker za tak denar, kot ga v javni upravi zasluži IT-jevec, ni šanse, da najdeš dobrega IT-jevca. niti do kolen ne seže enemu poklicnemu sistemcu v najcenejši privat firmi. In takšni naročajo in se ...prikaži več odločajo...Dokler ne bodo najeli zunanjih strokovnjakov, ki vedo, kaj svetujejo in prevzemajo za to odgovornost, bomo čakali in čakali in čakali....naslednje je e-zdravje in e-davki...e-podpisovanje je najmanj, kar bo narobe čez pol leta.

  • dimnikar 15:18 08.oktober 2015.

    "Applovi verniki" :D :D

  • kontrahan 11:20 08.oktober 2015.

    Se strinjam. Tam delujejo samo prejemki plač. Za upravo seveda.