Svet
22 ogledov

Ebola v ZDA

Farmacevti testirajo cepivo proti eboli. EPA
V Združenih državah Amerike so potrdili prvi primer ebole. Gre za neidentificiranega pacienta, ki ga zdravijo v bolnišnici v Dallasu, pred kratkim pa je pripotoval iz Liberije.

V Združenih državah Amerike so potrdili prvi primer ebole. Gre za neidentificiranega pacienta, ki ga zdravijo v bolnišnici v Dallasu, pred kratkim pa je pripotoval iz Liberije. V bolnišnici je od nedelje, njegovo stanje je kritično.

Iz centra za nadzor nalezljivih bolezni in preventivo so sporočili, da je bolnik iz Liberije pripotoval  19. septembra in obiskal sorodnike, štiri ali pet dni kasneje pa se je začel slabo počutiti. V bolnišnici  najprej niso odkrili ničesar in so ga odpustili, ker niso vedeli, da je pripotoval iz zahodne Afrike.

V času poleta ni imel simptomov

Stanje se mu je nato še poslabšalo, nakar so odkrili ebolo. Zdaj iščejo sorodnike in druge osebe, ki so morda prišli v stik z bolnikom.

V centru za nadzor nalezljivih bolezni trdijo, da za potnike, ki so bili v istem letalu z bolnikom, ni nobene nevarnosti, ker v času poleta še ni imel simptomov. Bolezen postane nalezljiva, ko se pri bolniku pojavijo simptomi. To se lahko zgodi celo 21 dni po okužbi. Ebola se širi le s tesnim stikom z znojem in drugimi telesnimi tekočinami bolnika.

"Niti najmanj ne dvomim, da nam ne bi uspelo tega primera ebole spraviti pod nadzor. Seveda je možno, da bo kakšen posameznik, ki je imel stik z bolnikom, zbolel za ebolo, vendar pa ne dvomim, da okužbe ne bomo ustavili pri tem," je zatrdil Tom Frieden, direktor urada za nalezljive bolezni in preventivo, ki je o primeru obvestil predsednika ZDA Baracka Obamo.

V Afriki okuženih 6500 ljudi

Smrtonosni virus ebole je doslej v državah zahodne Afrike na čelu z Liberijo okužil več kot 6500 ljudi in jih pobil okrog 3000. Med okuženimi so bili tudi štirje Američani, ki so delali v zahodni Afriki.

Vse štiri so prepeljali v ameriške bolnišnice na zdravljenje in trije so po zdravljenju s poskusnimi zdravili povsem okrevali. Na opazovanju v Nacionalnem zdravstvenem inštitutu je še en ameriški zdravnik, ki je bil izpostavljen virusu v Sierri Leone.

Komentarjev 2
  • erikkk 13:13 02.oktober 2014.

    Kontrola je na nuli ... človek ki pride iz Afrike ga je porrebno pregledat , pa naj ne vem kako zgleda zdrav ...zaradi take neumnosti lahko res cel svet nastrada ...

  • feferon 17:03 01.oktober 2014.

    Če že imajo vse, naj imajo pa še ebolo....