Šport > Moto športi
20 ogledov

Ecclestone: Bil sem žrtev izsiljevanja

Bernie Ecclestone sodišče München Reuters
Sodni proces v bavarski prestolnici proti "zamrznjenemu" šefu formule 1 Bernieju Ecclestonu se je začel.

82-letni Bernie Ecclestone je obtožen dajanja podkupnine v višini 33 milijonov evrov nemškemu bankirju Gerhardu Gribkowskemu, da bi zagotovil prodajo deleža posla formule 1 podjetju po njegovi želji.  

Gribkowsky že prestaja večletno zaporno kazen. Ecclestone plačila ne zanika, a trdi, da ni šlo za nezakonite posle. Kljub najavljenemu umiku iz sveta F1 Ecclestone še vedno usmerja dnevno dogajanje v najhitrejšem športu. Je pa (začasno) odstopil z nekaterih funkcij, ki jih je opravljal pred začetkom sodne drame.

Hotel je ostati na vrhu

Poročevalci z münchenskega sodišča poročajo, da se je Ecclestone zdel miren ob posvetovanju s svojimi odvetniki pred začetkom sojenja. Na vprašanje, ali je prepričan v zmago, je slikovito odgovoril: "Prepričan sem, da sije sonce."

S plačilom enemu vodilnih članov Bayern Landesbank naj bi si Ecclestone neupravičeno zagotovil, da bo ostal šef formule 1, še naprej gospodaril z njenimi komercialnimi pravicami in se sam dogovarjal za televizijske premije in sponzorska sredstva.

Grabkowsky vrača uslugo

Nakazila med Ecclestonom in Grabkowskim so bila izvedena med julijem 2006 in decembrom 2007. "Večni" šef F1 se brani, da je bankirju plačal, ker je bil žrtev izsiljevanja. Grabkowsky naj bi namreč grozil, da bo v javnost lansiral nepravilne podatke o davčnih dolgovih Ecclestona.

Če bo obsojen, bi se eden najbogatejših Britancev lahko znašel za zapahi za kar deset let. Grabkowskega so spoznali za krivega korupcije, izmikanja plačilu davkov in kršitve profesionalnega zaupanja. Obsojen je bil na osem in pol let zapora. Ecclestone je pričal na njegovem procesu, sedaj bo Nemec verjetno "vrnil uslugo". 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.