Šport
14 ogledov

Ecclestone: "To bom delal, dokler bom lahko"

Sebastian Vettel Bernie Ecclestone VN Belgije EPA
Šef največjega avtomobilističnega šova na svetu je zatrdil, da namerava vztrajati pri vodenju F1, ob tem pa je podal tudi svoje vtise o končanem sodnem procesu in mnenje o sporni VN Rusije ter o dvojnih točkah.

V svojem prvem obširnejšem intervjuju po sodni bitki v Münchnu, ki se je končala tako, da se je Bernie Ecclestone pogodil in plačal 75 milijonov evrov ter tako pustil za seboj obtožbe o korupciji, je 83-letni Britanec priznal, da ne namerava spustiti iz rok vodenja formule 1.

"Če sem povsem pošten, se ne bojim ničesar. Nikoli nisem imel problemov, saj sem vedel, da sem nedolžen. Potencialna zaporna kazen me ni motila, ker sem bil prepričan, da je ne bo. Pravni sistem je precej pošten. Včasih gre seveda kaj narobe, če je zadaj kakšen političen motiv, vendar praviloma je pravičen. Vem, da veliko ljudi govori, da so zapori polni nedolžnih ljudi, vendar se sprašujem, ali je to res," je bil pred veliko nagrado Belgije zelo "pravičniško" razpoložen Ecclestone, potem ko se je izognil potencialni desetletni zaporni kazni zaradi korupcije.

"Lahko bi nadaljeval"

Po nemškem pravu si je 83-letnik lahko dobesedno kupil svobodo, sodišče ga ni razglasilo niti za krivega, niti za nedolžnega. Pravni organi so pač ocenili, da bo 75 milijonov evrov dovolj velika kompenzacija. "Lahko bi nadaljeval. Če bi zmagali oni, bi se pritožil. Če bi zmagal jaz, bi se pritožili oni. Vse skupaj bi se lahko zavleklo do naslednjega leta. Preprosto sem moral plačati, da sem se znebil procesa, to je vse," je dejal Ecclestone.

Dolgoletni šef formule 1 je bil obtožen, da je plačal nemškemu bankirju Gerhardu Gribkowskemu nekaj več kot 30 milijonov evrov, da bi ta pomagal zagotoviti, da bi podjetje CVC, ki je naklonjeno Ecclestonu, lahko kupilo kontrolni delež formule 1. Nekateri špekulirajo, da bi CVC sedaj lahko prodal svoj delež.

"CVC je podjetje, kakršno pač je. Kupujejo podjetja in jih sčasoma prodajo. Predvidevam, da bodo prodali (svoj delež, op. a.), ko bo nekdo ponudil pravo ceno," se sivolasi milijonar ni zdel preveč zaskrbljen zaradi možne menjave lastnika F1.

Branil dirko v Sočiju

Ecclestone se je sedaj popolnoma vrnil nazaj k vodenju F1, njegova prioriteta je zagotoviti nemoteno izvedbo VN Rusije, ki je na sporedu 12 oktobra. Dirki v Sočiju številni nasprotujejo, vse odkar je izbruhnila ukrajinska kriza in je režim Vladimirja Putina deležen sankcij.

"Z njimi imamo pogodbo, ki jo bosta obe strani spoštovali, tako da dirka bo. Ne vem, zakaj v vse skupaj vpletajo dirko v Sočiju, saj se nikoli nismo vpletali v politiko in religijo. Ne vem, kakšne probleme imajo tamkajšnji ljudje. Ali že vedo, kdo je sestrelil tisto letalo? Nihče ne ve in ne vem, zakaj to povezujejo z Rusijo. Smo potem Britanci odgovorni za tisto, kar delajo ljudje, ki jim mi prodajamo orožje in druge zadeve? To se ne sliši prav, kajne? Če bi jaz prodajal nože in bi potem nekdo kupil moj nož in z njim nekoga zabodel, bi za to težko okrivili mene," je Ecclestone slikovito branil dirko za VN Rusije, ki ji mnogi še bolj ogorčeno nasprotujejo od sestrelitve leta MH17, pri kateri je umrlo 298 ljudi, od tega deset Britancev.

Želi trikrat dvojne točke

V letošnjem letu je F1 uvedla kontroverzne dvojne točke na zadnji dirki v Abu Dabiju, Ecclestone pa bi rad videl, da bi v prihodnjih sezonah za dvojne točke dirkali na zadnjih treh preizkušnjah.

Bernie Ecclestone VN Belgije | Avtor: EPA EPA
"Precej očitno je, da bo letos prvak eden od obeh Mercedesovih dirkačev in da bo Mercedes osvojil konstruktorski naslov. Če bi že danes imeli pravilo o dvojnih točkah na zadnjih treh dirkah, potem to ne bi bilo tako predvidljivo," je dejal Ecclestone.

"Boste videli, ko me ne bo"

Na vprašanje, ali bo vodil F1, dokler bo fizično sposoben in ali je prepričan, da je za F1 bolje poskrbljeno z njim na čelu kot s kom drugim, je odgovoril: "Rad bi delal to kar delam, dokler bom lahko. Ne vem, kako dolgo bo to. Če bo boljše s kom drugim, boste videli, ko mene več ne bo. Sam ne vem, ali bi bil kdo drug boljši, ali ne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.