Slovenija
70 ogledov

Vrtci plačujejo članarino, upravni odbor potuje

vrtec Živa Zakšek
Skupnost vrtcev. Vrtci plačujejo članarino, upravni odbor pa ima sofinancirana potovanja. Kriza. Obljubljajo, da ne bodo več potovali. New York ostaja v programu, a na lastne stroške.

Turizem. Petnajstčlanski upravni odbor Skupnosti vrtcev Slovenije (SVS) lahko skupaj s predsednico vsako leto izkoristi možnost sofinancirane strokovne ekskurzije, na kateri si ogledujejo vrtce v tujini. Njihova spletna stran, na kateri denimo opisujejo izlet na Nizozemsko, razkriva, da večino časa sicer porabijo za turistične oglede. Nekaterim ravnateljem naj bi ekskurzije plačevali vrtci. "S tem denarjem bi se dalo kaj postoriti v prid otrokom," pravi eden izmed zaposlenih v vrtcih.

Plačujejo pol poti

Predsednica SVS Božena Bratuž, ki je na tem mestu od leta 2008, pojasnjuje, da so ekskurzije "dediščina, ki je naš mandat ni pretrgal". Leta 2005 so sprejeli pravilnik o nagrajevanju, po katerem lahko vsakemu članu odbora v petletnem mandatu sofinancirajo dve ekskurziji. SVS jim, če finance to dopuščajo, povrne polovico stroškov. "Vse članice tega niso izkoristile," pravi Bratuževa. V njenem mandatu so za 12 ljudi plačali skupno slabih šest tisoč evrov.

Predsednica ne potuje

"Sama nisem bila udeležena na nobeni ekskurziji," v uradnem odgovoru pojasnjuje Bratuževa, čeprav je pred tem priznala, da je na eni ekskurziji bila, a je stroške zanjo krila občina. Bratuževa je sicer ravnateljica Vrtca Ptuj. Ravnateljica Viških vrtcev Barbara Požun meni, da vsi "v organih SVS delo opravijo v svojem prostem času". Ker udeleženci svoje vtise o obisku vrtcev prenašajo naprej, se ji zdi to "prej lepa gesta kot grajanja vreden dogovor".

Šoltes za jasna merila

Bratuževa razlaga, da se strokovnih ekskurzij "udeležuje, kdor hoče. Nekateri zasebno, nekatere pošlje vrtec." Pravi, da podatkov o plačnikih nima, in dodaja: "Iz pogovorov sem zaznala, da si stroške večinoma pokrivajo sami." Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes konkretnega primera ne more komentirati. "Ocene o smotrnosti in pravilnosti poslovanja uporabnika javnih sredstev dajemo le na podlagi opravljenih revizij," pojasnjuje. "So pa v primeru ekskurzij srednješolskih učiteljev podali načelno mnenje, da lahko delodajalec udeležence napoti na izobraževanja le na podlagi sprejetega načrta izobraževanja in kriterijev za izbor udeležencev."

"Ne bomo več"

"Od danes do nadaljnjega ne bomo več potovali, ker časi niso primerni," ob našem poizvedovanju zatrjuje Bratuževa in dodaja, da SVS ekskurzij ne bo ne organizirala ne sofinancirala, s čimer naj bi se na seji strinjal ves upravni odbor. Ekskurzija v Združene države Amerike (ZDA) ostaja, čeprav ne bo sofinancirana. "To je le zaključek celoletnega projekta, ki je bil uvožen iz ZDA in v katerem je SVS usposobila 60 predavateljev, ki so s svojimi znanji zaobjeli 1.790 strokovnih delavk iz 45 vrtcev," pojasnjuje. Izobraževanje je bilo za vrtce brezplačno. Osnovna namena SVS sta sicer strokovno izobraževanje in sodelovanje pri pripravi zakonodaje s področja predšolske vzgoje. Upravni odbor se sestaja enkrat na dva meseca, predsednica pa za svoje delo dobi 400 evrov na mesec.

Preberite tudi: Potovanja za vse ali nikogar

Komentarjev 1
  • Alena 09:30 05.april 2012.

    rada bi vedela, kaj pravzaprav dela Petnajstčlanski upravni odbor Skupnosti vrtcev Slovenije , za katerega se pobira članarina...kaj se dobi za članstvo...in kakšno plačo imajo zaposleni v Petnajstčlanski upravni odbor Skupnosti vrtcev Slovenije