Svet
4 ogledov

Bežala najprej do severa Francije in se nato obrnila nazaj proti prestolnici

Osumljenca za teroristični napad v Parizu
1/4
EPA
Francoska policija na lov za osumljencema, ki sta v sredo v Parizu napadla satirični tednik Charlie Hebdo, poslala več kot tisoč preiskovalcev. Eden od domnevnih napadalcev se je predal sam, policisti prijeli še sedem osumljenih. Nazadnje je policija vozilo, s katerim naj bi bežala, opazila v okolici Pariza.

Po sredinem brutalnem terorističnem napadu na francoski satirični tednik Charlie Hebdo v središču Pariza, v katerem je bilo ubitih 12 ljudi, se je le nekaj ur po napadu policiji predal eden od treh domnevnih osumljencev za napada.

Nemški Spiegel poroča, da se je najmlajši od trojice, 18-letni Hamid Mourad zglasil na eni od policijskih postaj na severu Francije v kraju Charleville-Mézières in se tam predal, kar so potrdile tudi francoske oblasti. 18-letnik odgovornost za napad sicer zanika, saj se zagovarja, da ni kriv.

Huda napaka ju je izdala

Aretirani osumljenec naj bi bil sicer svak drugih dveh domnevnih pajdašev, bratov Cherifa in Saida Kouachija, ki sta še vedno na begu in za katera policija opozarja, da sta zelo nevarna, saj sta oborožena. Eden od njiju se je izdal s osebnim dokumentom, ki ga je ob begu pozabil v vozilu, s katerim sta pobegnila s kraja napada.

Policija je zato takoj razrkila njuno identiteto in objavila fotografije iskanih osumljencev.

Oropana bencinska črpalka | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
Oba naj bi medtem že opazili na severu države. Prevažala naj bi se s sivim renault cliom, oba pa naj bi pri sebi držala pištolo, o čemer so policijo opazili očividci, poroča ZDF. Na eni od tamkajšnjih bencinskih črpalk naj bi natočila gorivo in odpeljala dalje. Pri tem naj bi na črpalki ukradla še nekaj hrane, goriva na ne plačala.

Na severu pa naj bi se kmalu zatem obrnila in pot nadaljevala nazaj proti Parizu. Policija je to že zaznala, zaradi česar naj bi že postavili blokade oziroma policijske kontrole na praktično vseh mestnih upadnicah. Bojijo se, da nameravata osumljenca izvesti nov napad in se zato vračata proti prestolnici.

Na delu več kot tisoč preiskovalcev

Za njuno prijetje si trenutno na vse pretrge prizadeva več kot tisoč policistov, kriminalistov in ostalih preiskovalcev. Zaslišali naj bi tudi že več deset ljudi, ki naj bi jim pomagali izslediti pobegla osumljenca, ki ju med drugim iščejo tudi na območju Strasbourga in Reimsa. V Reimsu so na terenu tudi že pripadniki francoske specialne enote policije.

"Ali jima bo beg uspel, ker ju je nekdo posvaril, da jima je policija že za petami, ali pa bo prišlo do njunega prijetja," napoveduje eden od policistov, ki ne želi biti imenovan.

Policija je ob tem prijela vsaj sedem oseb, za katere naj bi se sumilo, da bi lahko bili povezani z ubežnikoma oziroma jima pri begu celo pomagali, poročata nemška Spiegel in RTL.

Enkrat že sedel

32-letni Cherif Kouachi je bil že leta 2008 obsojen zaradi sodelovanja pri pošiljanju islamskih borcev v Irak, saj naj bi že dlje deloval kot podpornik najbolj skrajnih islamskih gibanj.

Odslužiti je moral 18-mesečno zaporno kazen. V sodnem procesu se je zagovarjal, da se je za delovanje v skrajnih islamskih gibanjih odločil in se radikaliziral, ko je gledal številne fotografije obsojencev oziroma po nedolžnem zaprtih v ameriškem Abu Graibu.

Komentarjev 4
  • Johan Spohan 21:57 08.januar 2015.

    Ne pač pa tvoje bedarije.

  • URIAH HEEP 16:51 08.januar 2015.

    Zakaj je moj komentar neprimeren?A sem koga žalil?Ali samo resnica boli?

  • Johan Spohan 15:57 08.januar 2015.

    Tvoja glava ima tako vsebino kot lubenica.