Slovenija
32 ogledov

Edina hiša za oskrbo neozdravljivo bolnih zopet odpira vrata

LJUBhospic
1/6
Saša Despot
Edina hiša za oskrbo neozdravljivo bolnih v Sloveniji zopet odpira vrata.

Danes je ponovno začela delovati edina hiša, kjer hudo bolnim brezplačno nudiljo 24-urno celostno hospic paliativno oskrbo. Oskrba v Ljubhospicu je namenjena bolnikom z napredovano neozdravljivo boleznijo ob koncu življenja, pri katerih se je zdravljenje zaključilo, potrebno pa je skrbno lajšanje simptomov bolezni. V hiši je 12 postelj, prve oskrbovance pa bodo sprejeli v roku desetih dni. 

Novo odprta Hiša Ljubhospica se bo financirala z donacijami, vsaj v začetku pa sredstva zagotovila tudi Lekarne Ljubljana, ki je ustanovila novi zavod, ki s hišo upravlja. Društvo Hospic, ki je paliativno oskrbo nudilo pred tem, je hišo zaprlo, po tem ko država v petih letih obstoja ni uspela urediti statusa, po katerem bi se lahko financirali.  

"Dokaz, da s projektom mislimo resno, je tudi obseg celotne investicije, ki znaša približno 2,5 milijona evrov", je pojasnil Marjan Sedej, direktor Ljubhospica, ki se je na petkovi novinarski konferenci zahvalil tudi Javnemu zavodu Lekarne Ljubljana, ki je podprl in soglasno sprejel odločitev, da Lekarna Ljubljana ustanavlja nov zavod.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.