Svet
112 ogledov

V Sredozemlju želi kupiti otok, kamor bi namestil begunce

Naguib Sawiris EPA
Egiptovski milijarder Naguib Sawiris je ponudil svoj načrt za rešitev krize z begunci.

Naguib Sawiris bi rad v Sredozemlji kupil otok, na katerem bi začasno namestili begunce, dokler se zanje ne najde dolgoročnejša rešitev.

Naguib Sawiris | Avtor: EPA EPA
Milijarder razmišlja, da bi grško vlado povprašal o možnostih za nakup otoka, da bi pomagal beguncem, ki bežijo iz konfliktnih območij kot je Sirija.

"Seveda je to mogoče," je za agencijo AFP povedal Sawiris in dodal: "Več deset otokov obstaja, ki so prazni in na katere bi lahko naselili tudi več sto tisoč ljudi. Zgraditi bi bilo treba začasna bivališča zanje, nato pa jih zaposliti, da bi začeli graditi hiše, šole, bolnišnice. Če bi se razmere v domovini izboljšale, pa bi se lahko tja vrnil vsak, ki bi si to želel."

Sawirisovo premoženje vredno 3,1 milijarde dolarjev

Z begunci, ki so morali zapustiti svoje domove, je treba ravnati kot z ljudmi. "Tako kot se z njimi ravna zdaj še za živali ni primerno," poudarja.

Sawiris je predsednik uprave družbe Orascom TMT, ki je eden glavnih operaterjev mobilne telefonije v številnih bližnjevzhodnih in afriških državah, med drugim je tudi lastnik enega od egiptovskih TV kanalov. Revija Forbes vrednost njegovega premoženja ocenjuje na dobre tri milijarde ameriških dolarjev. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • principiumnovum 15:37 05.september 2015.

    Libija je bila najbogatejša afriška država (česar ne zanikata ne britanija, ne amrika), preden so jim britanci in amričani z NATO-vim bombardiranjem tja izvozili "človekove pravice in demokracijo". Libija ni imela dolgov , tudi Sirija ne (obema državama je ekonomsko ...prikaži več šlo dobro). Obe državi sta imeli za arabski svet nadpovprečno šolstvo, saj so se ženske brez težav izobraževale in tudi poučevale na šolah. Zdravstvo (ogromno žensk je bilo zaposlenih v zdravstvu) je bilo brezplačno in ne moreš verjeti, ženske so lahko bile tudi novinarke, policistke, vojakinje!!! Pa so "človekoljubi" savdijci, britanci in amričani s pomočjo "neodvisnih medijev" kričali, da Asad in Gadafi kršita človekove pravice in ubijata muslimane?! Pa poglejte kakšno sranje so naredili iz teh dveh držav danes. V Libiji in Siriji vladata kaos in anarhija, sploh se ne ve, kdo kje vlada, državi kot takšni sploh ne obstajata več. Dragi novinarji! Bote mirno čakali, da naredijo še kaos in vojno v Iranu? Tam je 80 miljonov po

  • devote 10:01 05.september 2015.

    @črna vest .+++++.nekdo pove resnico in je zasut z minusi... žalostna slika mentalnega stanja opranoglave množice, ki ji je kritična presoja svojih in tujih politikov španska vas. prva asociacija , ko vidim politika je LAŽ!!

  • Avatar olor
    olor 20:43 04.september 2015.

    ta tip pa ni neumen, kr dva naj kupi. Sicer pa mislim da je že prepozno. Lahko samo pričakujemo kdaj se bo začel upor teh ljudi, ponekod že izražajo nezadovoljstvo.