Šport
21 ogledov

Mazejevi slabih četrt milijona evrov

tina maze Reuters
Alpske smučarke in smučarji so zakorakali v pripravljalno obdobje za novo sezono, katere krona bodo olimpijske igre v ruskem Sočiju februarja prihodnje leto. Slovensko alpsko smučanje bo v olimpijski sezoni vodil Dušan Blažič, ki si je med osrednjimi cilji zadal tudi korektno sodelovanje z ekipo najboljše alpske smučarke Tine Maze.

Letni načrt alpskih reprezentanc za sezono 2013/2014, vključno s sestavami ekip in finančnim načrtom, bo sredi prihodnjega tedna, 22. maja, v Ljubljani obravnaval in predvidoma potrjeval zbor panoge.

V gradivu za sejo alpskega zbora je razviden tudi razrez porabljenih in načrtovanih sredstev za novo sezono. Tina Maze, ki je ob koncu minule sezone kot prva Slovenka v zgodovini osvojila veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala alpskih smučark, oziroma njena majhna ekipa bo za delovanje v novi sezoni iz malhe Smučarske zveze Slovenije prejela natanko 217.000 evrov, kolikor je na podlagi šampionskega statusa in individualne pogodbe dobila tudi za delo v minuli sezoni.

Najvišji status A desetim tekmovalcem

Iz gradiv je tudi podrobno razvidna sestava reprezentanc za prihodnjo sezono. Na podlagi izpolnjenih meril se najvišji status A, poleg Mazejeve, nasmiha petim alpskim smučarjem in štirim alpskim smučarkam. Najstarejši član ekipe za svetovni pokal je Mitja Valenčič, ki namerava po Sočiju oziroma po koncu sezone skleniti tekmovalno pot, v njej pa so še Andrej Šporn, Rok Perko, Boštjan Kline, Klemen Kosi, Ana Drev, Maruša Ferk, ki se vrača po poškodbi, Vanja Brodnik in Ilka Štuhec.

Med glavnimi novosti je, da se ekipe ne bodo več delile na tehnične in hitre discipline ter ekipo za evropski pokal, temveč si novi vodja prizadeva, da bi trenirali kot celotna ženska in moška reprezentanca.

Proračun sezone: 1.8 milijona evrov

Iz proračunske malhe bo ženskemu delu reprezentance, z izjemo Mazejeve, ki trenira samostojno, za t.i. funkcionalne stroške kapnilo 380.000 evrov, za moško vrsto pa je predvidenih 450.000 evrov, 583.000 pa je drugih oziroma splošnih stroškov panoge. Izhodišče proračuna za naslednjo sezono je sicer postavljeno na 1.840.000 evrov.

sport 11.03.2012 Mitja Valencic, pokal Vitranc, Kranjska Gora, svetovni pokal -  | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Brez prispevkov ne gre

V novi sezoni ne bo šlo brez prispevkov reprezentantov. V najboljšem položaju bodo tekmovalci iz elitne skupine. Tekmovalci s statusom A bodo za pot na poletne priprave na južno poloblo, v Argentini (Ushuaia) oziroma Čilu (La Parva) odšteli 3500 evrov. Vse ostale treninge v pripravljalnem obdobju ter stroške, kot so prevoz, namestitev, hrana, žičnica, bo tekmovalcem s statusom A krila krovna zveza iz proračuna alpske discipline. Tekmovalci s statusom B, teh je po predlogu skupno 12, osem moških, štiri ženske, bodo priprave na južni polobli morali plačati sami, ostale stroške v pripravljalnem obdobju pa bo zveza krila do skupne vrednosti 3500 evrov.

Novo vodstvo predvideva tudi nov stimulativen način financiranja. Za vse tekmovalce in tekmovalke nižjega ranga, ki se bodo podlagi rezultatov na tekmah nižje ravni uvrstili v ekipo za svetovni pokal, bo zveza krila vse stroške, tekmovalcem v ekipi za evropski pokal pa bodo krili stroške na podlagi tekmovalnih dosežkov, upoštevajoč letnico rojstva.

Komentarjev 1
  • sweetdogs 15:01 17.maj 2013.

    Ole oleeeee!!! Naslednjo sezono pa res po vse globuse!! Tudi Lindsey je premagljiva v smuku. Sploh glede na to kako je Tina napredovala.