Slovenija
12 ogledov

Eko krog ovadil odgovorne na inšpektoratu

Tako so Zasavci pred Cementarno Lafarge prižigali svečke "ob pogrebu pravne drža Žurnal24 main
Eko krog je ovadil odgovorne osebe na Inšpektoratu za okolje in prostor zaradi nadzora nad trboveljskim Lafarge Cementom.

"Zadeve so narejene, podane," glede kazenskih ovadb pravi predstavnik Eko kroga Uroš Macerl. Zastopnica Eko kroga je odvetnica Nina Zidar Klemenčič.

Dve inšpektorici so ovadili zaradi suma opustitve dolžnega ravnanja. "Inšpekcijske službe so tukaj velikokrat zatajile," pojasnjuje Macerl. "Mi smo prepričani, da so naši dokazi močni in da te ovadbe definitivno stojijo," dodaja.

Lafarge Cement deluje na podlagi starega dovoljenja

Lafarge Cement je sicer izgubil dovoljenje, ki mu je omogočilo tudi sežiganje odpadkov, tako da zdaj obratuje na podlagi dovoljenja iz leta 1987. Vendar tudi s tem v Eko krogu niso zadovoljni. "Po tem dovoljenju bi seveda lahko delali s premogom, po prejšnjem so pa z odpadki, vendar v tem času sežigajo tudi petrolkoks, ki je stranski produkt naftne industrije in ki ga mi ravno tako štejemo kot odpadek," pravi Macerl.

Prebivalcem nudili vso podporo in pomoč

V družbi Lafarge Cement navedene očitke zavračajo in odgovarjajo, da so izpolnili vse obveze, ki so jih zahtevali pristojni organi. "Vlogo za pridobitev okoljskega dovoljenja smo pripravili na podlagi resničnih in verodostojnih podatkov. V trboveljski cementarni smo vse od priključitve skupini Lafarge v tesnem stiku s prebivalci, ki živijo v neposredni bližini proizvodnega obrata, vendar jih nismo nikoli nagovarjali, naj ne sodelujejo v postopku za izdajo okoljskega dovoljenja. Resnica je ravno nasprotna. Lafarge Cement je v preteklih letih nudil pomoč bližnjim stanovalcem, če so ti želeli spremeniti svoje prebivališče. Nekateri so se za to možnost odločili, vsi pa ne," so v Lafarge Cement zapisali v sporočilu za javnost.

Spoštujejo standarde

Glede namigov, da je bila družba Lafarge Cement s strani pristojnih institucij deležna opuščanja nadzora, pa poudarjajo, da je družba Lafarge Cement v skladu z zakonodajo pridobila integralno okoljevarstveno dovoljenje (IPPC): najprej leta 2008 za proizvodnjo cementa, leta 2009 pa tudi za sosežig alternativnih goriv, predelanih iz odpadkov. "Družba je kot eden izmed zavezancev za IPPC dovoljenje v Sloveniji zavezana k spoštovanju strogih evropskih standardov in omejitev glede vplivov proizvodnje cementa na okolje. Zavezancev za IPPC dovoljenje je sicer samo v Zasavju osem, vsi ti obrati pa so bili dolžni pridobiti takšno dovoljenje, in s svojo proizvodnjo vplivajo na okolje," še pravijo v družbi. 

Glede očitkov o domnevno 'najnevarnejših strupih' v družbi Lafarge Cement pa so ponovno izpostavili, da uporaba iz odpadkov proizvedenih goriv (alternativnih goriv) skupaj s klasičnimi gorivi pomeni zmanjševanje vplivov na okolje. "Pri tem ne gre za klasičen sežig odpadkov, ampak za sosežig posebej predelanih odpadkov. Meritve emisij dokazujejo, da uporaba nenevarnih odpadkov v Lafarge Cementu ne povečuje vplivov na okolje. Nasprotno: obrati, ki uporabljajo alternativna goriva, morajo celo zadostiti strožjim zakonskim omejitvam za emisije."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.