Slovenija
27 ogledov

Eko sklad neupravičeno dodelil 266.150 evrov nepovratnih sredstev

Tomaž Vesel Računsko sodišče
Računsko sodišče ugotavlja, da je bilo na razpisu Eko sklada, ki ga sicer nadzira okoljsko ministrstvo, neupravičeno dodeljenih 226.150 evrov nepovratnih sredstev. Gre za denar, namenjen za blaženje in prilagajanje posledicam podnebnih sprememb.

Računsko sodišče ugotavlja, da je bilo na razpisu Eko sklada, ki ga sicer nadzira okoljsko ministrstvo, neupravičeno dodeljenih 226.150 evrov. Gre za denar, namenjen blaženju in prilagajanju posledicam podnebnih sprememb.

Neustrezen  nadzor

Po oceni računskega sodišča je ministrstvo v programu porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe v letih 2013, 2014 in 2015 v delu, ki je povezan z javnim razpisom, oblikovalo cilj, "ki ni bil v celoti relevanten, natančen in merljiv." Na računskem sodišču ugotavljajo, da ministrstvo ni zagotavljalo ustezen nadzor nad izvajanjem razpisa,s katerim bi zaznalo ter preprečilo ugotovljene pomanjkljivosti in nepravilnosti.

Ministrstvo za okolje kršilo zakon

"Z opustitvijo svojega dolžnega ravnanja je ministrstvo kršilo določbo 65. člena Zakona o javnih financah, ki določa, da je predstojnik neposrednega uporabnika odgovoren za zakonitost, namenskost, učinkovitost in gospodarnost razpolaganja s proračunskimi sredstvi." piše v poročilu računskega sodišča, kjer pojasnjujejo, da javni razpis ni bil jasno povezan s cilji porabe sredstev, ki so predvidena za blaženje in prilagajanje posledicam podnebnih sprememb: "Prav tako ni imel spodbujevalnega učinka, saj je le sofinanciral že kupljena vozila."

Za najmanj 266.150 napačno dodeljenih evrov 

Po oceni računskega sodišča je bilo na javnem razpisu neupravičeno dodeljenih najmanj 266.150 evrov nepovratne finančne pomoči.

Ker Eko sklad ni v celoti obvladoval tveganj glede možnosti naknadnega dopisovanja podatkov na ovojnice ter glede pravočasnega dospetja ovojnice, obstaja velika verjetnost, da je bilo na javnem razpisu neupravičeno dodeljenih še najmanj 197.350 evrov nepovratne finančne pomoči.

Računsko sodišče od ministrstvu in Eko skladu podalo priporočilo za izboljšanje poslovanja. 

Komentarjev 2
  • krtmen1 11:07 30.september 2015.

    In kje je tu organ, ki se imenuje Policija? Pogrešam v zaključku novice - koga so aretirali zaradi 266.000€? Aja, to je slovenistan, psi lajajo, lopovska karavana krade dalje...

  • allstarr111 13:49 22.julij 2015.

    Katerikoli organ ima opravka z dodeljevanjem nepovratnih sredstev, bi mogel privzeto imeti zunanji organ nadzora, najbolje da ga nadzira tisti čigar denare se deli, se pravi EU. ker drugače bo to nikoli končana zgodba ki se bo reprizirala vsako leto, ...prikaži več pač ko svež keš pride ajde dejmo ga pobrat.