Avto
80 ogledov

Delavci GM z robotskimi rokavicami

Roboglove General Motors
RoboGlove je robotska rokavica, ki izboljšuje oprijem, hkrati pa lahko delavci v proizvodnji avtomobilov z njo dvigujejo težje predmete, so zaradi tega manj utrujeni, manša je tudi verjetnost poškodb med delom.

Robotsko rokavico RoboGlove so prvotno General Motorsu pomagali razviti pri Nasi. Z rokavico z vgrajenim motorjem so astronavti opravljali mehanska popravila brez mišične utrujenosti.

Licenco za proizvodnjo rokavice ima švedsko medicinsko tehnološko podjetje Bioservo Technologies, ki je GM-ovo tehnologijo združilo s svojim znanjem. Švedi pravijo, da rokavica posnema človeško roko in omogoča izvajanje napornih opravil. Kot taka bi lahko bila uporabna tako v medicinske namene, kot pri pri proizvodnji vozil. Pri General Motorsu so dejali, da bodo robotsko roko preizkusili v svojih proizvodnih pogonih v ZDA.

Niti GM, niti Bioservo Technologies, se niso izjasnili, kdaj bi lahko množično začeli uporabljati robotske rokavice. Podjetja, vključno s Hyundaijem, BMW, in Panasonicom so sicer že razvila prototipe eksoskelete za opravljanje različno kompleksnih del v avtomobilski proizvodnji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.