Svet
126 ogledov

Eksplozija cen na Hrvaškem

Hvar Relax turizem
Odreti gosta – neprecenljivo. Tako začenjajo članek kolegi na portalu 24sata. Hrvati torej sami opozarjajo na visoke cene ob svojem morju.

Hamburger dobrih 18 evrov, pizza dobrih 14, solata s perutnino dobrih osem. Na hrvaškem portalu 24sata opozarjajo, da takoj, ko je prvi turist prispel na obalo, so cene drastično poskočile. “Z vrtoglavimi cenami gostitelji kratkoročno res profitirajo, nekateri pa se vendarle bojijo, da bi na dolgi rok plačali Hrvatje vsi, saj si turisti to zapomnijo, vesti pa se danes hitro širijo.

Na portalu dodajajo še, da je eden izmed najbolj poznanih portalov za potovanja Trip Advisor poln vesti glede cen na Jadranu. “Ne potujte tja! Mi zagotovo več ne bomo,” se je pritožil turist nad draginjo na Hvaru.

Hvar poznan po visokih cenah

Včasih je bil najbolj poznan po številu sončnih dni, katedrali in samostanih, danes pa se sloves Hvara širi predvsem glede visokih cen, ki veljajo na otoku. Hamburger se sicer da dobiti tudi za 8,57 evrov, a zanj je treba odšteti tudi 18,64 evrov. Gre sicer za tako imenovani trojni hamburger, pri katerem vse sestavine razen kruha, dodajajo v trojnih merah. Ne glede na to je cena zanj precej dobro zasoljena.

Visoke cene, nadaljujejo na 24sata, ne veljajo le na Hvaru, pač pa vzdolž celotne obale. V enem izmed rovinjskih lokalov gost denimo za pol litra mineralne vode odšteje kar 2,24 evra.

Žal nam je, da nekateri menijo, da so cene previsoke. Vemo, da si vsi ne morejo privoščiti naših cen, vendar imamo nov objekt, ki smo ga zgradili prejšnje leto, imamo čudovit pogled na morje. Saj so tudi ostale restavracije drage, vendar pri nas je hrana res kakovostna in gostov nam ne manjka,” so za omenjeni portal povedali v tej rovinjski restavraciji.

V Splitu se cena pice giba do 12,53 evra. “V naših restavracijah v centru, ki v glavnem pozitivno poslujejo le poleti, se pice najmanj izplačajo. Pride nam denimo 12 gostov, naročijo tri pice in pri tem izpraznijo steklenico kečapa. Zasedajo nam prostor, mažejo prte in pribor, mi pa smo na zgubi. Poleg tega je zapice potrebno imeti ves dan peč ogreto na 350 stopinj Celzija. To so visoki stroški. Brez pice pa skoraj ne gre,” visoke cene opravičuje splitski gostinec.

Kvaliteta bo našla pot do kupca, pri kritikah na račun visokih cen izpostavlja Ivan Bogović, predsednik združenja hrvaških gostiteljev. Očitno se Hrvatom res ni bati, da bi bile slabe ocene na portau Trip Advisor in izkušnje turistov dovolj slabe, da se ne bi vračali. Po prvih ocenah naj bi bila letošnja sezona glede obiska in zaslužkov rekordna po tisti leta 2008. 

Komentarjev 15
  • mrki 08:30 05.avgust 2015.

    mene ne lupijo že kakih 15 let !

  • Avatar skeptik
    skeptik 11:44 27.julij 2015.

    Ne ne, h30 je jezen na cel svet, ker že dolgo ni bil nikjer. Edina tolažba je pisanje komentarjev in zlivanje žolča čez vse konstruktivne kritike

  • rogixl 10:51 27.julij 2015.

    Konjski tatovi pač. Mene sigurno ne bodo lupili.